Banner 750x94 stampar

web banner

Banner 750x94 županica čestitka

jumbo plakat 2021a

Breadcrumbs

Nedjelja, 14 Veljača 2021 14:12

EKONOMIJA U KORONI - Ponovno nema ni riječi o ekonomskim mjerama za poduzetnike

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Drago nam je da je Vlada RH uvažila veći dio zahtjeva udruge Glas poduzetnika, ali potrebni su mnogo snažniji koraci kako bi se spasilo tisuće tvrtki i zaposlenika  -

Vlada Republike Hrvatske danas je objavila da se od 15. veljače otvaraju teretane i fitness centri, kafićima je dopušteno prodavati kavu za van, omogućila se nastava u školama za strane jezike, a radit će i kladionice, automat klubovi i casina. Udruga Glas poduzetnika pozdravlja otvaranje i određeno popuštanje mjera, no moramo upozoriti da to jednostavno nije dovoljno. Kao što smo istaknuli već mnogo puta, Vlada RH na neke djelatnosti jednostavno zaboravlja te ignorira njihove vapaje. Otvaranje i popuštanje mjera nije dovoljno, potrebno je poduzeti mnogo snažnije korake.

Već gotovo godinu dana, event industrija, povremeni prijevoz putnika, putničke agencije i mnoge druge djelatnosti su zatvorene, ali ne samo zbog mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite. Vlada RH nije donijela adekvatne ekonomske mjere od samog početka pandemije, što će uzrokovati propast mnogih mikro, malih i srednjih poduzetnika. Također, naknada za fiksne troškove omogućena je za samo jedan dio poduzetnika, a potrebno je proširiti ovu mjeru i na sve ostale djelatnosti s velikim padom prometa. Bitno je istaknuti da se trenutne “mjere” odnose samo na očuvanje radnih mjesta, što je namijenjeno zaposlenicima, dok su troškovi tvrtki daleko veći. Kreditne linije i bespovratna sredstva teško su dostupni poduzetnicima, što dodatno otežava njihovu situaciju. Mnogi poduzetnici su već založili svoju privatnu imovinu jer očekivana pomoć nikada nije stigla.

“Nakon 2,5 mjeseca i prosvjeda od 10.000 građana, Vlada RH je počela ispravljati diskriminatorne odluke koje je donijela i prihvatila je većinu prijedloga UGP-a. Drago nam je da se otvaraju teretane, škole stranih jezika i kockarnice, ali nepravedno je nedozvoljavanje rada i ugostiteljskim objektima. Naime, kava za van je samo ispravak nepravde od studenog prošle godine. I dalje smatramo da ekonomske mjere nisu adekvatne i tražimo obeštećenje za sve s padom od 60% i to minimalno 100.000 kuna po tvrtki, kao i pokrivanje fiksnih troškova minimalno od prosinca prošle godine. Uostalom, ako se ima novca za kupnju INA-e i aviona, mora se imati i za adekvatno obeštećenje poduzetnika.” - rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Također, moramo istaknuti da čak i kada popuštaju mjere, vidimo da ponovno postoje dvostruki kriteriji. Primjerice, dopušten je rad teretana i fitness centara, ali nije dopušten rad sportskih centara, plesnih škola i dječjih igraonica. Također je omogućen rad kockarnica, a nije omogućen rad čak ni terasa ugostiteljskih objekata. Ono što je potrebno je da Vlada RH i Nacionalni stožer civilne zaštite konačno usklade sve mjere te da ih prilagode trenutnom stanju. Od samog početka pandemije, upozoravali smo na neadekvatne mjere, dvostruke kriterije i nerazumijevanje situacije u kojoj se nalaze mikro, mali i srednji poduzetnici.

Tražimo od Vlade RH i resornog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da pod hitno predstave plan za spas gospodarstva i adekvatne ekonomske mjere za sve poduzetnike.