Utorak, 27 Travanj 2021 12:28

Udruga "Latice" nakon 54 godine u svom prostoru uz pomoć Podravske banke

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Latice“ osnovana je davne 1967. Nakon 54 godine uz financiranje Podravske banke d. d. napokon u vlastitom prostoru.

Kroz svoju povijest Udruga zajedno sa svojim korisnicima prolazila je nekoliko uspješnih faza transformacije. Najveći zaokret u radu udruge započeo je 2015. godine. Od tada udruga svakodnevno proširuje aktivnosti i vizionarski kreće u širenje svojih kapaciteta i unaprjeđenja usluga na dobrobit svojih članova. Iste godine Udruga počinje svakodnevno pružati usluge korisnicima starijim od 21 godine te se prvi puta uvode programi za djecu s teškoćama u razvoju. Današnji broj članova je 189 od toga 86 korisnika koji direktno koriste usluge i uključeni su u projektne aktivnosti. Samo da spomenemo, prošle godine u Udrugu je upisano novih 19 članova što ukazuje na prepoznatljivost i kvalitetu usluga kojih je udruga pružatelj, a taj rast je kontinuirano u porastu iz godine u godinu.IMG 20210423 WA0007

Udruga zapošljava 13 djelatnika ( bacc.occup.therap, 2 fizioterapeuta, apsolventicu psihologije, administratora, magistru povijesti, inženjera poljoprivrede, kuharicu ), dvije zaposlenice su trenutno na rodiljinom dopustu, a Udruga je ujedno i pružatelj usluge osobne asistencije za sedmero korisnika.

Udruzi je 2019. godine izdano rješenje od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike o pružanju socijalnih usluga individualne i grupne psihosocijalne podrške što je i ujedno prva socijalna usluga za koju je udruzi izdano rješenje nadležnog tijela.

Na žalost, zbrinjavanje osoba s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj nakon 21. godine nije sustavno riješeno te osobe s intelektualnim teškoćama ostaju u svojim obiteljima, a ono što je zabrinjavajuće da većina tih osoba nakon smrti svojih završava u domovima za starije i nemoćne ili u udomiteljskim obiteljima bez obzira na njihovu dob, zdravstveno stanje i ostale poteškoće s kojima se nose kroz život.

Roditelji i skrbnici suočeni s problematikom sustava prepoznaju, podržavaju kvalitetu i rad udruge te odlučuju na prijedlog vodstva Udruge da se ide u kupnju primjerenog prostora. Nakon dužeg traženja odgovarajuće nekretnine odlučuje se za kupnju objekta u Koprivnici, Križevačka ulica 64 (nekadašnji restoran Klas). Nekretnina je veličine 420 m2 na površini 2189 m2 (parkiralište, dvorište, vrt i voćnjak).

IMG 20210423 WA0002

Upravo zahvaljujući roditeljima (njih 50-ak) našu viziju izložili smo Podravskoj banci koja je prepoznala problematiku sustava i kvalitetu rada Udruge te odlučila financirati kupnju nekretnine. Podravska banka d.d. odobrila je kredit na 9 godina, a roditelji će mjesečnim participacijama osigurati sredstva za anuitet banci. Na taj način roditelji su ti koji su kupili i osigurali vlastiti prostor za svoju djecu.

Projekt Kampus je i dalje opcija za daljnje širenje socijalnih usluga uz veliku podršku Grada Koprivnice. Naime prostor dobiven od Grada u fazi je čekanja odluke i potpisivanje ugovora za adaptaciju - EU projekt: „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu de institucionalizacije - druga faza“.

Naša vizija je upravo jedinstvo i snaga roditelja koji su odlučili uzeti sudbinu svoje djece u vlastite ruke te se pobrinuli da njihova djeca imaju pravo na dostojanstven život, oni zaslužuju i više.

Podravska banka prepoznaje projekte koji osim pozitivnog rezultata za cilj imaju mjerljiv društven utjecaj. Prije svega to su projekti u lokalnoj zajednici koji se odnose na obrazovanje, zaštitu zdravlja i socijalnu skrb. Banka prepoznaje i podržava udrugu Latice te će nastavlja s financiranjem sličnih projekta.