Ponedjeljak, 31 Svibanj 2021 13:53

Šampionsku titulu za vino berbe 2019. Festivala graševine osvojila Vinarija Perak za Graševinu vrhunska berba 2019. godine

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

KUTJEVO - Na nedavnom ocjenjivanju kvalitete vina Graševine koje je održano u sklopu ovogodišnjeg Festivala graševine među 115 uzoraka graševina iz cijele Slavonije, Baranje i kontinentalnog dijela Hrvatske, Šampionsku titulu za vino berbe 2019. godine i starije dobila je Vinarija Perak iz Kutjeva za svoju Graševinu vrhunsku, berbe 2019. na predjelu Mitrovac. Upravo Dan otvorenih podruma iskoristili smo za posjetu podrumu i porazgovarali o tituli šampiona među starijim i odležanim graševinama sa Ivicom Perakom, poznatih hrvatskim enologom, kreatorom niza uspješnih vina Kutjeva d.d., zadnjih desetak godina razvija vina u vlastitoj vinariji, a posebno poznat po uvođenju tehnologije i proizvodnje ledenih vina u Kutjevu.

IMG 7771

 - Naše vino je ovogodišnji Šampion u kategoriji vrhunskih zrelih Graševina berbe 2019. i starije. Berba je održana na mikrolokaciji Mitrovca, sa koje godišnje dobivamo vrhunske graševine oko 20 tisuća litara, posebno samo Graševine Mitrovac oko 5 tisuća litara. Uglavnom vrhunska i kvalitetna vina koja dobivaju nagrade diljem Hrvatske su sa područja kutjevačkog vinogorja i malih proizvođača vina uz Kutjevo d.d. Ovaj dio je najbolji teroar koji postoji, a posebno ovaj predio oko Mitrovca koji se prostire od 200 do 350 m/nv gdje je jedan poseban tip zemlje koji uz klimatološke faktore utječe na posebnu kvalitetu grožđa da se mogu proizvesti šampionska vina.

Što posebno odlikuje tu vašu šampionsku Graševinu ?

 - Ovo vino je zaista zrelo vino, ima nešto veći alkohol, 14% alkohola, voćne i cvjetne arome zadržalo je u potpunosti, miris nektara i medni okus. To je jedna srednja berba, prije kasne berbe. Mi pokušamo uvijek ostaviti nešto za ledenu berbu, no te godine uvjeti nisu bili dobri. Zadnju ledenu berbu na toj lokaciji imali smo 2018. godine. Trend je kod vinara da prave vina sa malo više alkohola, no to ugostitelji baš ne vole. Pravi vinoljubci vole vina od 12 do 14% alkohola, sa kojima vina budu daleko prihvatljivija, harmoničnija i pristupačnija, a daleko kvalitetnija.

Prošle godine bilo je nešto manje natjecanja, a na brojnima upravo su šampionske titule i zlatne medalje osvajala vina iz vinarije Perak ?

 - U zadnjih godinu dana dobili smo dvije šampionske titule kontinentalnih vina u Zelini, gdje je šampion bila naša suha Graševina i Graševina Mitrovac, a ukupni pobjednik natjecanja je bilo naše Ledeno vino Graševina berba 2014. Na Vino-kapu u Kaptolu prošle godine osvojili smo šampionske titule u tim kategorijama, a i sada na Festivalu graševine. U godinu dana osvojili smo šampionske titule na tri velika natjecanja.

IMG 7770Vinarije se još uvijek susreću s smanjenim prometom vina zbog pandemije i zabrane rada ugostiteljskog sektora i smanjenog rada turizma. Kakva je situacija kod vas ?

 - Mi na sreću nismo imali nikakvih problema i nismo do sada tražili nikakve poticaje od države, niti za skladištenje vina, niti za destilaciju. Sva vina smo uspješno plasirali, a problema svakako ima jer su hrvatska vina okrenuta ka turističkom sektoru. Mi svoja vina uz turistički sektor plasiramo i kroz trgovačke lance i kroz izvoz. Svaki pomak u otvaranju, sada je malo povoljnija situacija na jadranskoj obali, odmah se osjeti po plasmanu vina na tom tržištu. Mi imamo sreću što imamo plasman kroz trgovačke lance, tako da smo tu imali veći promet. Ljudi nisu mogli konzumirati vina kroz restorane i hotele, pa se više konzumiralo kod kuće.

Vinarija Perak u svojim planovima razvoja ima izgradnju nove i puno veće vinarije nego što su sadašnji kapaciteti, proširenje nasada pod vinogradima, ali i širenje kooperantskih odnosa i otkupa kvalitetnog grožđa. Zadnjih nekoliko godina više članova obitelji se uključilo u biznis s vinogradima i vinom, tako da je sada više u posao ušao i sin Ivan, koji uz studij farmacije pohađa i Studij vinogradarstva, vinarstva i voćarstva na Veleučilištu u Požegi.