Petak, 27 Kolovoz 2021 16:08

Plave i žute kante i ostalim naseljima Požeštine a nabavljen specijalni kamion za prikupljanje papira i plastike

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Komunalna tvrtka "Komunalac Požega" izvjestila je javnost Požeštine da je kroz projekt EU sredstava nabavila novo komunalno vozilo uza prikupljanje otpadnog papira, kartona i više vrsta plastike. Uz sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavljene su kante za prikupljanje otpadnog papira, kartona i plastike, popularne plave i žute kante i za ostala naselja Požeštine. Na taj način Komunalac Požega će pojačati odvojeno prikupljanje otpada za 60% više papira i plastike i tako čuvati prirodu.

IMG 9259Novoizabrani direktro Domagoj Lovrić upoznao je javnost s projektom nabavke komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpadnog  papira, kartona i plastike te projektom gradnje kompostane. - Trenutna situacija pružanja javnih usluga na terenima Požeštine je takva da se u  gradovima Požega, Pleternica i Kutjevo, te općinama Brestovac,  Čaglin, Jakšić, Kaptol i Velika dijele vrećice za odvojeno prikupljanje navedenog otpada. Jedinice lokalne samouprave prijavile su se na poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti za nabavku spremnika, popularno zvanih žute i plave kante. Zbog toga smo se odlučili za nabavku komunalnog vozila za prikupljanje ovog otpada, a spremnik je podijeljen 50 naprama 50 posto jer papir, karton i plastika zauzimaju volumno podjednak prostor. Analizom još 2019. godine utvrđeno je kako je to otprilike 750 tona papira i kartona i 75 tona plastike, koje skupljamo i predajemo određenim prikupljačima. Došli smo do brojke da bi novo vozilo prikupljalo otprilike 60 posto odvojenog otpada na području osam jedinica lokalne samouprave, a 40 posto postojeća vozila. Brojčano gledajući planirano je da se s tim vozilima godišnje prikupi oko 450 tona otpadnog papira i kartona i 45 tona plastike.

 - Nabavom vozila doprinijet će se unapređenju i proširenju sustava odvojenog prikupljanja otpada, stvaranju preduvjeta za kvalitetno prikupljanje i prijevoz prethodno odvojenog otpadnog papira, kartona i plastike od miješanog komunalnog otpada, povećanju stope odvojenog sakupljanja na području navedenih jedinica lokalne samouprave. Što je vrlo bitno, smanjuje se količina otpada na odlagalištu Vinogradine, a naglasak je na smanjenju količine biorazgradivog otpada-papira i kartona, a time i CO2, te na očuvanju prirodnih resursa. Smanjit će se emisija ispušnih plinova u atmosferu, a istovremenim prikupljanjem dviju vrsta otpada i potreban broj odvoza, a time i troškovi komunalnog društva. Ukupna vrijednost projekta je 1,6 milijuna kuna od čega su bespovratnih sredstava j1,38 milijuna kuna, što je subvencija od 85% potrebnih sredstava. Ugovor o nabavi vozila potpisan je s tvrtkom OK-TEH s kojom imamo dugogodišnju suradnju - zaključio je Lovrić.

Tako će Požežani koji već od prije imaju plave kante sada dobiti i žute, dok će ostatak Požeštine dobiti plave kante za papir i karton. To je veliki iskorak jer prema podatcima još 2019. godine 2.000 kućanstva uopće nije prikupljalo otpad.

Podatke o komunalnom kamionu, njegovim osnovnim karakteristikama i važnosti dao je Damir Zoričić iz Komunalca Požega. - To je dvokomorno vozilo kapaciteta 15 kubičnih metara, a svaka komora može primiti 7,5 kubika. Glavna prednost te podjele je u tome što može istovremeno prazniti spremnike kanti od 80, 120 i 240 litara i kontejnere od 1100 litara, što znači da se lijeva i desna komora može koristiti odjedanput. Osnovne prednosti samog vozila je što se mogu prikupljati dvije vrste otpada. Ujedno se smanjuju i troškovi prikupljanja otpada jer ovo vozilo troši 7 litara dizela po satu što je u odnosu na postojeća vozila manje za 4 litre goriva po satu rada.

Autor: Vladimir Protić