Utorak, 28 Rujan 2021 13:28

Vinarija Krauthaker obrala zinfandel, rijetku sortu grožđa i za sada jedini nasad na kontinentu

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

KUTJEVO - Vlado Krauthaker, poznati vinar kutjevačkog vinogorja prije nekoliko godina je kao eksperiment posadio dvije parcele u pokusnom uzgoju crne sorte zinfandel, poznate u Dalmaciji kao crljenak, najviše ga ima u Kaštelima  te na nekim otocima kao Šolta i dr. Zinfandel pod još nekim imenima sadi se u Italiji a naši doseljenici iz Dalmacije su ga donijeli i u SAD, Kalifornija, gdje se pokazao kao dobra sorta. Ima ga  u Makedoniji i Bugarskoj ali pod drugim imenima.

 - Ove godine berba malo kasni, ali imamo puno manje grožđa, zbog u početku godine smrzavanja, kasnije leda i poslije suše u ljetu. U prosjeku je do 40% manje grožđa. Cijelo ovo kutjevačko vinogorje dugačko 17 km ima slične, jako smanjene prinose. Tako je i sa bijelim sortama koje su već pokazale odličnu kvalitetu, mošt je već pokazao fermentacijske arome i mislim da će to biti jako dobra godina koju ćemo moći dugo spominjati. Naravno kvantitet će biti manji ali zato će kvalitet biti odličan.  Sada smo u eri berbe crnih sorti, mi smo jučer obrali sirah a danas beremo crljenak ili zinfandel, koji je ovdje posađen eksperimentalno u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu da se vidi koliko najsjevernije u kontinentu može ova sorta uspijevati. Berba 2019. je bila dobra i napravili smo odlično crveno vino, 2020. godine nismo uspjeli a ove 2021. godine uz manje prinose napravit ćemo dobro crveno vino. Pokušavamo, jer uz ovu promjenu klime može biti svašta - kaže Vlado Krauthaker koji za sada ne bi preporučio dalju sadnju zinfandela dok kroz više godina ne pokaže rezultate koji bi mogli biti meritorni za ocjenu isplativosti i kvalitete koja se može postići.

Znanstvenici su dokazali da je veliki dio te sorte porijeklom sa Šolte i iz Dalmacije. Za sada ga osim kod Krauthakera nigdje u kontinentalnoj Hrvatskoj nema. - Vino berbe 2019. bilo je odlično sa preko 14% alkohola i može konkurirati dalmatinskom zinfandelu jer mi imamo više kiselina nego u Dalmaciji, a te kiseline su bitne i baš me zanima kad nakon desetak i više godina praćenja dobijemo rezultate crvenog vina od zinfandela. Sav urod i vino od ove godine buteljirat će se kao sortno vino, a već unaprijed smo prodali i to Restoranu Zinfandel's Esplanada. Naime oni na svojoj Oleander terasi imaju posađen zinfandel, pa se onda na tom mjestu spajaju ponude dalmatinskog i našeg kontinentalnog zinfandela - dodaje Krauthaker zadovoljan ubranim grožđem koje se odmah vozi u vinariju na prešanje. Iskusni berači bili su vrlo vrijedni i brzo punili kašete s grožđem.

Za goste iz Dalmacije i predstavnike Hotela Esplanade koji su uz medije nazočili berbi zinfandela ručak je pripremio vinski kardinal Vlado Bauer koji se iskazao sa delicijama, a za piće je bilo ponuđeno desetak ponajboljih vina Vinarije Krauthaker.