Srijeda, 06 Listopad 2021 13:27

U berbi Cabernet franca kod Sontacchija za poznati "Kitokret" sudjelovali volonteri iz 9 država svijeta

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

VENJE - Kutjevačko vinogorje privodi berbe grožđa kraju, bijelo grožđe je gotovo sve obrano osim graševina koje su ostavljene za kasnu berbu i izbornu berbu prosušenih bobica te eventualnu ledenu berbu. Uskoro završavaju i berbe crvenih i crnih sorti od kojih se prave odlična vina, a jedno od posebno poznatih vina je "Kitokret" Vinarije Sontacchi.

Na položajima Venja gdje su nasadi Cabernet franca kojem ide u taj poznati "Kitokret" zatekli smo poveliku družinu u berbi. Obitelji Sontacchi već niz godina u pomoć u berbu dolaze volonteri iz Eko centra Latinovac, tako da je ove godine bila prava međunarodna berba, jer su sudjelovali berači iz 9 država iz cijelog svijeta predvođeni voditeljicom Danijelom Beretin iz Latinovca. - Mi ovdje u berbi sudjelujemo kroz projekt "Bogatstvo u različitosti - korak 3". Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije i provodi se u okviru programa Europske snage solidarnosti. U berbi sudjeluje 16 volontera iz Francuske, Španjolske, Njemačke, Portugala, Švedske, Nizozemske, Venezuele, Meksika i Brazila. 

 - Na ovim položajima beremo Cabernet franc koji dijelom ide u proizvodnju naše poznate kupaže "Kitokreta" a pakujemo ga i posebno u butelje kao izvorni Cabernet franc. Ova godina je bila jako zahtjevna, imali smo proljetni mraz, tuču i kasnije sušu, pa je urod manji. To će dijelom nadoknaditi izuzetna kvaliteta i mislim da će to biti godina o kojoj će se pričati. Naš Cabernet sada ima 110 eksla šećera i grožđe je u fantastičnom stanju.

Evo u ovoj berbi već tradicionalno sudjeluju nam kao berači članovi Eko centra sela Latinovac, a ovdje imamo zaista berače iz cijele Europe, Španjolske Francuske. To je naša tradicija koju ćemo nastaviti - kaže Krunoslav Sontacchi koji je zajedno s obitelji za berače pripremio i ručak te pečenog odojka i povrće ispod peke. Za to je bio zadužen tata Ceco, a on se posebno pobrinuo za one koji su vegetarijanci pa im je pripremio ispod peke sedam vrsta povrća i nekoliko salata. Naravno da je to sve sljubljeno s njihovim odličnim vinima. 

Autor: Vladimir Protić