Četvrtak, 28 Listopad 2021 14:41

Ekološka poljoprivreda i kratki lanci opskrbe u svrhu održivog razvoja lokalne zajednice

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - U okviru projekta "Održiva poljoprivreda - održiva lokalna zajednica", Udruga Eko Centar Latinovac održala je predavanje u Gradskoj knjižnici Požega na temu "Ekološka poljoprivreda i kratki lanci opskrbe u svrhu održivog razvoja lokalne zajednice" koje se osvrnulo na šira pitanja primjenjiva na razvoj naše lokalne zajednice.

Što su kratki lanci opskrbe i zašto su važni za razvoj lokalne ekonomije, za lokalne proizvođače, ali i potrošače?

Funkcioniraju li u manjim sredinama i na koji način doprinose zaštiti okoliša?

Koja je važnost bavljenja ekološkim praksama u poljoprivredi?IMG 1144

Rastu li potrebe i potražnja za lokalnim ekološkim proizvodima?  -  pitanja su na koja su predavači dali odgovor zainteresiranim slušateljima među kojima su bili i učenici Ekonomske škole pod vodstvom mentorice Višnje Menđel Troha.

IMG 1147

Predsjednica Eko centra Latinovac, Danijela Beretin istakla je da za bolju i veću eko proizvodnju prije svega potrebna veća i stručna edukacija, jer ljudi se još ne opredjeljuju za eko proizvodnju jer ne poznaju taj segment poljoprivrede. Osim poljoprivrednih proizvođača potrebno je educirati i kupce i potrošače o eko proizvodima. - Na početku projekta mi smo kroz anketu kontaktirali lokalne proizvođače o tome zašto se bave ili ne bave ekološkom proizvodnjom i na koje teškoće nailaze kad se žele opredijeliti za eko proizvodnju ili su već u početku prelaska na eko proizvodnju. Zbog tih prepreka na ovim našim prostorima nema više eko proizvodnje, a mi predviđamo kroz cijeli niz predavanja educirati ljude o važnosti ove cijele priče i važnost za razvoj lokalne ekonomije. Cilj nam je okupiti grupu eko proizvođača i eko potrošača te pokrenuti grupu solidarne razmjene i uključivanje da se što više konzumiraju eko proizvodi i na ovom našem području.IMG 1153

Smatramo da je ekologija i ekološka proizvodnja važna i nastojimo naći rješenja dobra i za proizvođače ali i za potrošače. Tržište i nedovoljna edukacija uz ekološku svijest su također problem u većem razvoju eko proizvodnje - zaključila je predsjednica Beretin.

IMG 1149

Gotovo dvosatno predavanje održao je dr. sc. Dražen Šimleša, koji je već godinama i privatno angažiran oko tema lokalne i dobre ekonomije, permakulture i održivog življenja. Kroz predavanje predstavljene su već postojeće platforme i rješenja: Zadruga za dobru ekonomiju - važnost udruživanja, Naša dobra hrana - prehrambeni suverenitet. - Eko proizvođačima treba pomoći da što kraće dođu do svog kupca, kroz direktnu prodaju, kako bi se skratio lanac prodaje i da najviše novca ostane ekološkom proizvođaču. Kratki lanci mogu funkcionirati neovisno o veličini naselja, cijela Hrvatska je mala zemlja, ali već sada imamo nekoliko desetaka takvih kratkih opskrbnih lanaca. U Hrvatskoj rastu kao i svugdje potrebe za ekološkom hranom, jer to je i jedan trend u svijetu, no ne nažalost dovoljno koliki su naši potencijali proizvodnje. Nedostaje nam još povrća i voća ekološkog uzgoja i u tome smjeru bi trebali napraviti iskorak.