Ponedjeljak, 15 Studeni 2021 09:11

Operativni program jačanja tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća za razdoblje 2021. – 2026.

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Za provođenje reformske mjere Uspostava mreže logističke infrastrukture za jačanje proizvodno tržišnog lanca u sektoru voća i povrća putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti nužno je donošenje Operativnog programa jačanja tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća za razdoblje 2021.–2026., a nacrt prijedloga je u postupku elektronskog savjetovanja s javnošću do 26. studenog 2021. godine.

Za provođenje reforme predviđena je bespovratna potpora u vrijednosti 616 milijuna kuna, a njezin cilj je organizirati i povezati ponudu malih poljoprivrednih gospodarstava kroz organizacije proizvođača radi poticanja udruživanja, suradnje te razmjene iskustava i znanja. Reforma je usmjerena na poboljšanje položaja poljoprivrednika u sektoru voća i povrća te će doprinijeti razvoju proizvoda s većom dodanom vrijednošću.

Provedba reforme će se realizirati kroz izgradnju i opremanje logističko-distributivnih centara za voće i povrće i jačanje položaja i prepoznatljivosti proizvođača u lancu opskrbe hranom, putem obrazovanja i osposobljavanja proizvođačkih organizacija u području upravljanja i financija te sustava označivanja voća i povrća u cilju povećanja prepoznatljivosti lokalnih i regionalnih proizvođača te osiguranja kvalitete poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Predviđena ulaganja će biti dovršena do 30. lipnja 2026. godine. 

E- savjetovanje je dostupno na poveznici.