Subota, 20 Studeni 2021 18:07

Izvještaj o stanju ženskog poduzetništva u Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POVODOM SVJETSKOG DANA PODUZETNICA KOJI SE OBILJEŽAVA 19. STUDENOG - 

Iako raste insteres žena za poduzetništvo, zbog direktorskih doprinosa mnoge žene se ne upuštaju u poduzetnički svijet

Svjetski dan poduzetnica obilježava se 19. studenog te ga poduzetnice slave diljem svijeta i žele ukazati na specifične izazove s kojima se one susreću i na važnost podrške kako njihov gospodarski potencijal ne bi ostao neiskorišten. Tim povodom Women in Adria i udruga Glas Poduzetnika već treću godinu izvještavaju o stanju ženskog poduzetništva u Hrvatskoj.

Prema financijskim izvještajima za 2020. godinu, u Hrvatskoj je u ženskom vlasništvu 22% tvrtki i 35% obrta, odnosno zaključno s 31.12.2020., 28 tisuća tvrtki i 31 tisuću obrta je u ženskom vlasništvu. Općeniti trend je zadovoljavajuć te raste interes žena za poduzetništvo, a od 2010. broj tvrtki i obrta u ženskom vlasništvu raste većom stopom od onih u muškom vlasništvu. Unatoč tome, vidi se da od 2019. godine direktorski doprinosi odvraćaju žene od osnivanja trgovačkih društava i da im jedina opcija za poduzetnički početak ostaje osnivanje obrta. Od uvođenja zakona, indeks rasta broja tvrtki u ženskom vlasništvu je u padu. U 2019. godini, prije uvođenja zakona, indeks rasta iznosio je 1.09 u odnosu na 2018., u 2019. 1.05, dok je u 2020. godini iznosio 1.02. S druge strane, broj obrta u ženskom vlasništvu i dalje raste po većoj stopi od obrta u muškom vlasništvu.

„Nažalost, nismo uspjeli uvjeriti Vladu koliko je izmjena Zakona o doprinosima štetna za poduzetnike početnike, a osobito žene poduzetnice jer propisuje da direktor tvrtke mora biti zaposlen na puno radno vrijeme. Poduzetnice s malom djecom rade cijeli dan, a efektivno to nije 8 sati i to se vidi na prihodima njihovih tvrtki. Minimalna osnovica plaće za direktora tvrtke raste iz godine u godinu čak i u ovim kriznim uvjetima. Tijekom korona krize 2020. godine poduzetnici koji nisu platili doprinose zaduženi su za njih kao fizičke osobe i ovršeni ako ih nisu platili, što ih je vjerojatno zauvijek odvratilo od poduzetništva i Hrvatske. Procjena učinka zakona je napravljena i zaključci su da je zakon „izvrstan“ za zapošljavanje. Naravno, ako želite poduzetnike prikazati kao zaposlenike.” - istaknula je Ivana Matić, direktorica Women in Adria i članica Upravnog odbora udruge Glas poduzetnika.

Women in Adria već godinama održava konferencije za poduzetnice diljem Hrvatske na kojima se, osim edukacije i umrežavanja priča, pokušavaju napraviti promjene u dogovoru s lokalnim vlastima o njihovim specifičnim izazovima. Tako za primjer možemo uzeti gradove Poreč i Koprivnicu koji su prihvatili prijedloge Women in Adria te u program poticanja poduzetništva uvrstili i financiranje vrtića poduzetnicama početnicama što će im svakako olakšati prve poduzetničke korake. Važno je da se na poduzetnice gleda kao na ekonomsku kategoriju sa specifičnim izazovima, a ne kao na socijalnu kategoriju.

“Hrvatska se nalazi i u gospodarskoj i demografskoj krizi i ovakva podrška poduzetnicama je nužna te pozivamo i ostale gradove da se priključe inicijativi. Nadamo se da će i ostali gradovi slijediti ovaj primjer, preporučamo da se ova potpora odobri početnicama do tri godine poslovanja, a financira sukladno mogućnostima.“ - izjavila je Ivana Matić, direktorica Women in Adria i članica Upravnog odbora udruge Glas poduzetnika.