Utorak, 25 Siječanj 2022 11:30

Završna konferencija projekta Reciklažno dvorište Kutjevo – K.K.06.3.1.16.0053 (Operativni program konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.)

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

KUTJEVO - Održana je po završetku izgradnje i opremanja Reciklažnog dvorišta u Kutjevo i Završna konferencija u Vijećnici Grada Kutjeva. Konferenciji su nazočili i istakli podatke o Reciklažnom dvorištu kutjevački gradonačelnik Josip Budimir i voditelj odjela za gospodarenje otpadom i javnom higijenom Komunalca Požega Nikola Banožić. Oni su pozvali građane da koriste Reciklažno dvorište u kojem besplatno mogu razdvajati i odlagati sav svoj kućni korisni otpad i tako smanjiti količine kućnog otpada koji odlažu u svoje kante. Tako ukupno smanjujemo količine otpada, dobivamo količine koje se mogu dodatno reciklirati i na taj način sačuvati bolje svoju okolinu.IMG 2573

Razdoblje provedbe projekta započelo je 3.11.2020. nakon što je potpisan ugovor o sufinanciranju s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i traje do 3.2.2022., ukupno 15 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta je 4.054.831,33 kuna.

Ukupno prihvatljivi troškovi iznose 3.941.452,01kn, sufinanciranje Europske unije iznosi 85% - 3.350.234,20 kn. Udio vlastitih sredstava Grada Kutjeva je: 591.217,81 kn.

Projekt obuhvaća sljedeće aktivnosti: izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta, informativno-obrazovne aktivnosti (provedba radionica o odvojenom prikupljanju otpada za građane te djecu školske i predškolske dobi, izrada i podjela letaka), upravljanje projektom, promidžbu i vidljivost.

Cilj je izgradnja i opremanje Reciklažnog dvorišta Grada Kutjeva te jačanje kapaciteta za gospodarenje otpadom, informiranje i edukacija stanovništva radi povećanja stope odvojeno prikupljenog otpada i smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagalištima.

IMG 2578

 

 - Aktivnost izgradnje i opremanja je završena, obavljen je tehnički pregled i dobili smo uporabnu dozvolu. Također, sve ostale aktivnosti su pri kraju, trenutno se provode edukativne radionice po naseljima. Reciklažno dvorište izgrađeno je pokraj gospodarske zone Kamenjača, na adresi Kamenjača 15. Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća donosimo odluku o davanju reciklažnog dvorišta na korištenje Komunalcu Požega d.o.o. i po upisu u očevidnik reciklažnih dvorišta očekujemo otvorenje početkom ožujka - rekao je gradonačelnik Budimir.

 - Za sada Komunalac gospodari sa 5 reciklažnih dvorišta u Požeštini te su u Komunalcu Požega zadovoljni količinama koje se prikupe u reciklažnim dvorištima. Te količine svakako moraju biti veće, no to se postiže dodatnim edukacijama, posebice od najmlađih i stvaranjem navika razdvajanja otpada među građanima. U narednom vremenu očekuju još više razdvajanja i dovoženja u reciklažna dvorišta koji sav otpad od građana primaju besplatno.  

Reciklažno dvorište logo EU