Utorak, 10 Svibanj 2022 14:28

15. Županijsko ocjenjivanje vina Vinokap dobilo šampiona za 2022. - Ledeno vino graševina 2018. Vinarije Perak

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

KAPTOL - Završeno je ocjenjivanje na 15. Županijskom ocjenjivanju kvalitete vina Vinokap Kaptol 2022. a dobili smo i rezultate na 6. Međužupanijskom ocjenjivanju vina, 8. Međunarodnom ocjenjivanju vina i posebnom Ocjenjivanju vina Pinot sivi.      - Na ocjenjivanje je pristiglo 171 uzorak, ukupno je ocjenjeno 170 uzoraka vina od kojih je po broju bodova 3 uzorka zaslužilo Veliko zlato, 72 uzorak vina je Zlatni, 75 uzorka Srebrna i 19 uzoraka Brončani. Na natjecanju je bilo ukupno 66 graševina, 11 pinota sivog, 9 sauvignona, 9 rajnskih rizlinga, 9 chardonaya, 6 merlota, 5 rosea i ostalih sorti - istakao je više nego zadovoljan predsjednik Udruge Vinokap Ferdinand Novak, što je nakon dvije godine korona krize organizirano ocjenjivanje u njegovom punom obimu, sa međunarodnim i međužupanijskim vinima koje je izostalo za dvije godine pandemije. Novak dodaje da je i ocjenjivanje bilo zahtjevno sa četiri komisije jer je bilo puno uzoraka, ali i da su vina sve kvalitetnija.

Najveći broj bodova i ujedno titulu Šampiona Vinokap Kaptol 2022. je osvojilo Ledeno vino Graševina, berba 2018., Vinarije Perak d.o.o., Ivice Peraka iz Kutjeva, berba sa lokaliteta Mitrovac. Ovo vino je osvojilo ukupno 93 boda, ima 13% alkohola, 6,1 kiseline i 150 grama ostatka šećera. Ovo ledeno vino je svakako perjanica Vinarije Perak i već je na nekoliko natjecanja osvojilo šampionske titule kao najbolje ocjenjeno vino. - To je svakako vrhunac vinske proizvodnje i nešto što se rijetko dobiva iz graševine, kao sorte koja nam na ovim područjima pruža najviše. Nema čak niti uvjeta svake godine da se odradi ledena berba, a i mi smo zadnju odradili 2018. godine. Ovo Ledeno vino graševine je i do sada nešto najbolje što je izašlo iz naše vinarije, a koristimo ga kao i vinski ekstrakt za proizvodnju našeg pjenušavog vina Perak koje smo započeli prije nekoliko godina - istakao je Ivica Perak, nakon saznanja da je ponovno osvojio šampionsku titulu za najboljem ocjenjeno vino i na Vinokapu 2022. u Kaptolu.

Vinarija Perak iz Kutjeva osvojila je i titulu najbolje ocjenjene mlade graševine za svoju Graševinu berbe 2021. Najbolje ocijenjeno crno vino je Syrah, berba 2019. g. Veleučilišta u Požegi. Najbolje ocijenjeno vino na 8. Međunarodnom ocjenjivanju vina je Tramini, berba 2019., vinarije Szent Anna Borhaz iz mađarskog Szolosgyoroka. Najbolje ocjenjeno vino na 6. Međužupanijskom ocjenjivanju je vino Cabernet Sauvignon, berba 2017. g., vinarije Ker-Vin vl. Tome Galića iz Nadina. Najbolji ocjenjeni Pinot sivi je Vinarije OPG Cvekan, berba 2019. g. Ivana Cvekana iz Đurđevca. Najbolje ocijenjeni Sauvignon je onaj Vinarije Kaptol, berba 2020. godine. Najbolji Rajnski rizling je Vinarije Adžić iz Kutjeva, berba 2020. g. Najbolji Chardonay je iz Vinarije Pavić, berba 2020. g., vlasnika Denija Pavića iz Vetova. Najbolje ocjenjeni Rose je Planina Borhaz, berba 2021. iz Mohača, Mađarska. Najbolje ocijenjeni Merlot je Vina Markota, berba 2017. Vinarije Markota iz Pleternice.

Dodjela šampionske titule, plakete Veliko zlato, te Zlatnih, Srebrnih i Brončanoih plaketa održat će se 21. svibnja od 18 sati na gastro manifestaciji 6. Festival slanine i vina Slanvin u Kaptolu. Uz pečenje specijalne delicije "slaninske ruže" i degustacije svih nagrađenih vina organizatori će prikazati i najbolje sljubljivanje slanine i vina.

Svi zainteresirani za sudjelovanje u pripremi "slaninske ruže" i degustaciji vina mogu još pripremiti svoje ekipe i prijaviti ih na Festival slanine i vina Kaptol 2022., koje počinje 21. svibnja od 16 sati, na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili porukom SMS i Viber na broj 098/464-174. Najbolje ekipe bit će i nagrađene plaketama i nagradama organizatora Udruge Požeških čuvara baštine, tjednika Kronika požeško-slavonska i Udruge vinogradara i vinara Vinokap Kaptol.