Subota, 14 Svibanj 2022 08:14

Održano 8. savjetovanje uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj na Ergeli Lipik

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te suorganizaciju Udruge uzgajivača konja toplokrvnjak, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i supokroviteljstvom Požeško–slavonske županije te Grada Lipika, pred mnoštvom okupljenih svečano je otvoreno 8. po redu savjetovanje uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj.

Predavanja, koja je službeno otvorio izaslanik ministrice poljoprivrede doc.dr.sc. Zdravko Barać, održala su se na prostoru Ergele Lipik.

Glavni cilj cjelodnevnog programa raznolikih predavanja, koja su držali eminentni stručnjaci Agronomskog i Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, agrobiotehničkih znanosti u Osijeku te Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, bio je edukacija te informiranje o najnovijim trendovima u konjogojstvu.

Između ostalog, u okviru ovogodišnjeg savjetovanja organizirana je panel rasprava naziva „Uzgoj kopitara u Republici Hrvatskoj – kako podići konkurentnost sektora?“ u kojoj su sudionici u diskusiji bili predstavnici konjogojskih saveza i udruga koji su ovom prigodom razmijenili iskustva i mišljenja, podijelili znanja o najnovijim trendovima te iznjedrili mnoštvo konstruktivnih prijedloga s krajnjim ciljem unaprjeđenja sektora.

Predavanja su pokrila najbitnija područja konjogojske proizvodnje te prisutnim uzgajivačima te drugim zainteresiranim stranama pružili konkretne savjete te saznanja iz područja zakonske regulative, agrarne politike, ruralnog razvoja, selekcije i hranidbe.

U ime domaćina sve prisutne je pozdravila izaslanica gradonačelnika Grada Lipika Gordana Horvat. Izuzev mnoštva predsjednika udruga te saveza vezanih uz konjogojstvo ovim predavanjima su prisustvovali i brojni drugi uzvanici: zamjenik županice Požeško–slavonske županije Ferdinand Troha, zamjenik ravnateljice agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Karalić te mnogi drugi.