Četvrtak, 20 Lipanj 2013 10:33

U kuhanju se okušalo 80 fiš majstora

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

REKORDNA 7. PLETERNIČKA FIŠIJADA  -

PLETERNICA – Ovogodišnja 7. po redu Fišijada u Pleternici koju tradicionalno organizira Udruga Čoraci okupila je rekordan broj učesnika, čak njih 80, koji su se prijavili za natjecanje u kuhanju fiša ili ribljeg paprikaša, u konkurenciji za bogate nagrade. Zaista je impresivna bila slika čak 80 kotlića poredanih uz Orljavu, posebno kada su svi potpalili vatre i krenuli sa pripremom fiša. Od organizatora su svi dobili po 2,5 kg ribe, a sve ostalo, a najviše male tajne majstora kuhanja morali su donijeti sami. Već na početku od samog otvorenja Fišijade, a znak za početak kuhanja dala je gradonačelnica Antonija Jozić počela su nagađanja brojne publike tko će pobijediti. Mada među kuharima ima i favoriziranih pleterničana koji su prva i šampionska mjesta osvajali u drugim gradovima i na drugim fišijadama, na domaćem terenu nisu uspjeli.IMG 3094

Nakon sat i pol kuhanja i predaje uzoraka stručnoj komisiji na ocjenjivanje još je bilo sve u neizvjesnosti, a posjetitelji za koje su porcije natjecateljskih fiševa bile besplatne degustirali su misleći da baš jedu pobjednički fiš. Rezultati na kraju pobjednike su donijeli ipak izvan Pleternice. Tako je treće mjesto i ribarski štap koji je uručila Antonija Jozić sa 100 osvojenih bodova osvojio Marko Bekavac iz Velike Kopanice, drugo mjesto sa 101 bodom osvojio je Robert Odobašić iz kojemu je nagradu uručio župan Alojz Tomašević.  Prvu nagradu uručio je saborski zastupnik Franjo Lucić majtoru pod brojem 12 koji je osvojio 102 boda je Zlatko Husak Hugo iz Garešnice. Nagrade za najstarije fišere odnijeli su Pavo Križan i Ivan Pišmiš.

IMG 3087Uz veliku ugostiteljsku ponudu brojne goste pleterničke Fišijade zabavljali su tamburaši Naša grana, a ubrzo nakon proglašenja pojelo se preko tisuću litara natjecateljskog fiš paprikaša. Na štandu pleterničkih Čoraka odličan je bio i šaran na rašljama, a nastavak fešte potrajao je do dugo u noć. Gosti na Fišijadi bili su župan Alojz Tomašević i njegovi zamjenici Željko Jakopović i Ferdinand Troha.