Ponedjeljak, 12 Prosinac 2022 18:33

Krenulo je dobro sa povećanjem cijene hrane a onda je došlo dvostruko veće povećanje svih troškova u proizvodnji

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

VETOVO - Jedna od većih strukovnih udruga svakako je Udruga "Ledina", udruga poljoprivrednika Požeško-slavonske županije koja okuplja velike ratare, ali i povrtlare i stočare. Za sada ima 70 članova koji obrađuju značajan dio poljoprivrednih površina. Po tradiciji na kraju poslovne godine, koja se nikada ne poklapa s njihovim proizvodnim godinama, jer su u ovoj godini zasijali a žetvu će imati u slijedećoj, organiziraju okupljanje i druženje uz večeru u Restoranu Schon blick u Vetovu. Članstvu daju najnovije informacije i dogovaraju nove edukacije a tijekom godine organiziraju u suradnji s zaštitarskim tvrtkama i tvrtkama proizvođačima repromaterijale desetak raznih edukacija i prezentacija novih proizvoda koje koriste u svojoj proizvodnji.

- Krenulo je dobro ove godine jer je krenula potražnja za hranom, od prvog tromjesečja krenuo je rast cijene hrane, rast cijena naših proizvoda, koji nam je dobro došao. Naravno dio te hrane je bio iz proizvodnje godinu prije, no onda su nam taj prihod pokvarili stalni rast troškova proizvodnje, mineralna gnojiva su se više nego udvostručila, zaštitna sredstva su poskupila, stalno je rasla cijena goriva, svih ostalih energenata, posebno plina koji je i nekoliko puta veći nego prije. Posebno su u težoj situaciji proizvođači duhana jer je plin za sušare, ali i ostali energenti nekoliko puta poskupjeli - istakao je predsjednik Ledine, Mario Glavaš, koji dodaje da je sada za poljoprivrednike nastala potpuna neizvjesnost, jer je financirana jesenska sjetva sa vrlo visokim ulaznim cijenama, dolazi proljetna sjetva, sa još novim najavama rasta cijena ulaznih troškova, a neizvjesno je kakve će biti prodajne cijene njihovih proizvoda u ljeto i jesen 2023. godine. Posebno je sada došao do izražaja nedostatak skladišnih kapaciteta za poljoprivredne proizvode kod samog proizvođača, kod poljoprivrednika, koji je prisiljen svoje proizvode prodavati odmah po skidanju usjeva, kada su u pravilu najmanje cijene za proizvode, a te cijene kasnije znatno narastu, ali u korist drugih a ne poljoprivrednika. Izgradnja skladišnih kapaciteta su jako velike investicije za naše poljoprivrednike.

U proizvodnji se u zadnje vrijeme suočavaju s novim problemima, jer je zabranjena upotreba brojnih zaštitnih sredstava, a u Hrvatskoj nema zamjenskih zaštitnih sredstava. Kada u toku proizvodnje na polju vidite da napada neka bolest ili štetnici, nemate čime odgovoriti, jer ono što je bilo djelotvorno sada je zabranjeno, a novih zaštitnih sredstava koja su često na eko bazi nema.

Svakako nisu zadovoljni niti s odnosom osiguravajućih kuća ove godine kod obračunavanja šteta od suše i isplati odštete. Evidentne su velike štete koje nam je napravila suša, no procjena je napravljena bez izlaska u polje, nego po procjeni u uredu i isplaćuju se štete u jednoznamenkastim postotcima, što uglavnom ne pokriva niti dio stvarne štete. Sve češće suše traže da se razmišlja i u ratarskoj proizvodnji s navodnjavanjem, povrtlari više bez navodnjavanja ne mogu niti računati na ozbiljnu proizvodnju.

Očekuju da će im uvođenje eura i ulazak u Šengenski prostor olakšati izlazak na tržišta bar susjednih europskih država, jer kao proizvođači bit će oslobođeni dodatne papirologije, a moći će si sami pronaći i povoljniji repromaterijal za svoju vlastiti proizvodnju bilo gdje u Europi.

Udruga Ledina ima i tri svoja člana u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, Branko Pilaš, Nataša Abramović i Mario Glavaš. Oni se savjetuju sa svojim članstvom prije odlaska na sjednice Komore a izvještavaju ih i o donesenim zaključcima, što svakako olakšava rad i njima kao predstavnicima, ali i njihov glas se čuje i problemi s kojima se susreću poljoprivrednici Požeškog kraja.