Nedjelja, 12 Veljača 2023 10:11

Sanirane posljedice nakon požara na odlagalištu otpada Vinogradine u Alilovcima

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

ALILOVCI - Nakon požara koji je 6. veljače 2023. godine izbio na Odlagalištu otpada Vinogradine kojim upravlja Komunalac Požega d.o.o., obavljen je nadzor Državnog inspektorata, a provela ga je inspektorica zaštite okoliša.

Utvrđeno je da u vrijeme inspekcijskog nadzora, provedenog 7. veljače 2023. godine, na odlagalištu nije bilo požara, dima ni neugodnih mirisa kao ni tragova dubinskog požara.

Nadzorom je utvrđeno da se na kaseti III privremeno skladišti glomazni otpad na podlozi prekrivenoj inertnim materijalom – mješavinom kamena, pepela i ljevačkog pijeska. Izgorio je glomazni otpad na površini od 10x5 metara, visine oko pola metra. Navedeni je otpad izdvojen od ostalog otpada na tijelu odlagališta.

Podsjetimo, u ponedjeljak, 6. veljače, vozač kamiona koji je na odlagalište dovezao kontejner na pražnjenje, uočio je lokalni površinski požar glomaznog otpada na odlagalištu. O svemu je obaviješten Centar 112. Intervencijom vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe grada Požege požar je ubrzo ugašen. S obzirom na to da je požar izbio na lokaciji izoliranoj od ostalog otpada, nije postojala opasnost širenja na preostali dio odlagališta.

Uzrok požara nije poznat, a uviđaj su na mjestu događaja proveli djelatnici PU požeško-slavonske.