Petak, 10 Ožujak 2023 10:05

Skupština Udruge poljoprivrednika "Ledina" izabrala za predsjednika ponovno Maria Glavaša

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)
  1. REDOVNA I IZBORNA SKUPŠTINA UDRUGE POLJOPRIVREDNIKA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE "LEDINA" -

VETOVO - Udruga poljoprivrednika Požeško-slavonske županije "Ledina" održala je svoju 13. Redovnu i Izbornu skupštinu u Restoranu Shon blick u Vetovu. Udruga broji 72 člana uglavnom s područja Požeštine, a na Skupštini je bilo čak 66 nazočnih  članova, što govori da su članovi zainteresirani za rad i rješavanje svoje sudbine i poljoprivrede općenito. Udruga "Ledina" osnovana je 2011. godine u vrijeme vrlo turbulentno za odnose poljoprivrednika i Vlade RH, Ministarstva poljoprivrede, prosvjeda poljoprivrednika, a danas u zbrajaju dobre rezultate koji su postigli, ali ponovno najavljuju teške i neizvjesna vremena za poljoprivredu.

Izvješće o radu u protekloj 2022. godini podnio je predsjednik protekle 4 godine Mario Glavaš, u kojemu je naveo niz aktivnosti. One počinju uvijek u zimskom dijelu godine kada se organiziraju brojne edukacije i radionice za članove udruge, a organizatori su sjemenarske, zaštitarske i tvrtke koje ih opskrbljuju umjetnim gnojivima, testiranja i kalibriranja prskalica, te edukacije o novim postignućima u poljoprivrednoj proizvodnji.

Jedina 3 člana Hrvatske poljoprivredne komore iz Požeško-slavonske županije su tri člana iz Udruge "Ledina" što je svakako veliko priznanje ovoj udruzi. Kroz stalni rad u HPK uspjeli su nametnuti i nekoliko tema bitnih za poljoprivrednike Požeštine, posebno za proizvođače duhana, kojima su osigurani dodatni i veći poticaji, te daleko bola otkupna cijena duhana. 

Išli su i na Poljoprivredni sajam u Gudovac, a za ovu godinu planiraju odlazak i na Poljoprivredni sajam u Novom Sadu i alternativu za Hanover. Boravili su i na Europskom kongresu poljoprivrednika u Šibeniku gdje su se upoznali pobliže sa poljoprivredom Europe. Zaključak je da su tamo istupali poljoprivrednici koji su predstavnici velikih zadruga, proizvođačkih organizacija koje okupljaju veći broj poljoprivrednika, obrađuju površine od 50-tak tisuća hektara, udružene brojne farme s tisućama stoke mu uzgoju. U Europi svi nastupaju i rade udruženi, a samo kod nas se svaki poljoprivrednik zastupa sam i radi sam u svojem okruženju. Europa je davno udružila svoje poljoprivrednike i poljoprivrednu proizvodnju ima udruženu i organiziranu na višem nivou, a te udružene organizacije onda nastupaju prema državi i EU institucijama. Poljoprivreda Europe ide prema cilju potpune zelene tranzicije, organizira proizvodnju sa što manje upotrebe zaštitnih sredstava i pesticida, što manju upotrebu umjetnih gnojiva, još veće skladišne kapacitete i veći stupanj prerade poljoprivrednih proizvoda u proizvode više cjenovne razine.

Udruga je uspješno poslovala prošle godine sa prihodom od 27 tisuća kuna, a za ovu godinu planiraju prihod od 5.600 eura. Donesena je i odluka da će članarina za ovu godinu biti 40 eura.

Kako je to bila i izborna Skupština izabrani su novi članovi u tijelima Udruge, novi Izvršni odbor od 9 članova, Nadzorni odbor, Sud časti i ostale funkcije, a povjerenje da i dalje dobro vodi udrugu Skupština je jednoglasno dala dosadašnjem predsjedniku Mariu Glavašu.

Uslijedilo je druženje uz večeru i Jakšičke tamburaše.