Ponedjeljak, 12 Kolovoz 2013 11:57

Velika uskoro dobiva nove "Terme Aureus"

Ocijeni sadržaj
(22 glasova)

ŽUPANIJSKA KOORDINACIJA GRADONAČELNIKA I NAČELNIKA -

VELIKA - Na posljednjoj koordinaciji gradonačelnika i načelnika Požeško – slavonske županije koju je župan Alojz Tomašević sazvao u Velikoj, gradonačelnici i načelnici izvijestili su nazočne o projektima koji su u tijeku i planovima za predstojeće vremensko razdoblje u svojim gradovima i općinama. Načelnik općine Velika Vlado Boban izvijestio je prisutne da se početak radova na bazenima u Velikoj očekuje već krajem ove godine, a ukupna vrijednost radova je 10 milijuna eura.  Rudolf Radiković, većinski vlasnik Toplica Sveti Martin na Muri i novi vlasnik Toplica Velika planira graditi terme po uzoru na one u Svetom Martinu.IMG 3077

- Sada je u fazi izrada dokumentacije za lokacijsku dozvolu. Nadamo se da će kompleks tipa Svetog Martina zaživjeti ovdje u Velikoj. Po riječima investitora trebalo bi biti zaposleno oko 50 ljudi. Od toga neće imati korist samo naši mještani već i jedan širi krug ljudi. Riječ je o prodaji hrane, dodatnom smještaju koji će možda biti potreban i svemu onom što će vratiti Veliku u zlatno doba turizma kakvo je bilo 80-ih godina prošlog stoljeća - rekao je Vlado Boban, načelnik Općine Velika, te dodao da bi radovi mogli krenuti možda krajem ove godine. Hoće li se to realizirati ili ne, to ne znam. Investitori ciljaju na fondove EU. Poznato je da Hrvatska nije u kvoti toplica i vjerojatno će iskoristiti ono što im se nudi. IMG 3073Vjerujem da će i lokalni građevinari imati korist, kao i obrtnici, privrednici, tvrtke koje se bave s opremanjem unutrašnjosti proizvodnjom autohtone hrane i vina jer stranac koji dođe u naš kraj će vjerojatno tražiti takve proizvode. Hotel bi se trebao zvati Spa Trenk, a cjelokupni kompleks će se zvati Terme Aureus ili Zlatne terme.

Župan Tomašević najavio je dobru vijest za voćare sa područja naše Županije. Naime, s tvrtkom Badel d.d. iz Zagreba dogovoren je otkup 500 tona šljiva, ali i dogovorena buduća suradnja s navedenom tvrtkom. - Tvrtka Badel zainteresirana je za 1.500 do 3.000 tona godišnje. Sada možemo isporučiti oko 1.000 tona, što znači da postoji mogućnost novih nasada, stavljanje poljoprivrednog zemljišta u funkciju. To je na tragu onoga što želimo potaknuti, proizvodnju i stvaranje nove vrijednosti te zaustaviti iseljavanje iz ove županije - rekao je župan Tomašević te dodao kako je ovih dana  bio u Zvečevu gdje je revitalizirao suradnju s mljekarima. Osnovana je i zadruga u kojoj želimo IMG 3075potaknuti naše proizvođače mlijeka i u suradnji s lokalnim mljekarama, bio to Biz ili Zvečevo, staviti proizvodnju u punu funkciju i potaknuti osnivanje novih seljačkih obiteljskih domaćinstava ne samo kroz farmerstvo, nego i stočarstvo. Pozivam stanovnike Požeštine kada kupuju nešto da paze više gdje je proizvedeno, trebamo kupovati domaće jer tako potičemo proizvodnju i novo zapošljavanje - istaknuo je župan Tomašević. 

Direktorica turističke zajednice Požeško–slavonske županije Maja Jakobović izvijestila je prisutne o projektu postavljanja smeđe signalizacije na području županije.