Petak, 01 Rujan 2023 16:46

Održana 1. regionalna konferencija o gospodarstvu Požega 2023. - Mislimo gospodarski, razvijamo regionalno

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

POŽEGA -  U organizaciji HGK Županijske komore Požega u Gradskoj knjižnici Požega održana je 1. regionalna konferencija o gospodarstvu Požega 2023. " Mislimo gospodarski, razvijajmo regionalno ". Na konferenciji su se predstavili razvojni potencijali županije s naglaskom na plan razvoja, ključne infrastrukturne i prometne projekte, te novu europsku industrijsku agendu „Net zero“. Na konferenciji će između ostalog sudjelovati državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoje Hrvoje Bujanović, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik grada Požege dr. sc. Željko Glavić, predsjednik HGK Luka Burilović, predsjednik uprave Lipik Glasa Dorian Knapić, predsjednik uprave Spin Valisa Igor Duić, regionalni izvršni direktor Toyote za Afriku Goran Krizmanić i drugi. 

Temelj gospodarstva Požeško-slavonske županije, danas čine izvozno orijentirane prerađivačka i poljoprivredna industrija koje su prisutne na tridesetak europskih i svjetskih tržišta, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na otvaranju 1. regionalne konferenciji o gospodarstvu Požega 2023.  "Mislimo gospodarski, razvijamo regionalno“. -  Značajan pokretač rasta je poljoprivredna proizvodnja, posebno vinarstvo po kojem je ovaj kraj poznat i izvan Hrvatske, u županiji danas djeluje 14 poduzetničkih zona, a  da bi njihov potencijal maksimalno iskoristili,  potrebna je adekvatna prometna povezanost“, rekao je predsjednik Burilović te je dodao kako će HGK nastaviti uspješnu suradnju s Požeško-slavonskom županijom.

U Požeško-slavonskoj županiji u prošloj godini bilo je registrirano ukupno 1.069 tvrtki, koje su imale oko 8.500 zaposlenih, te su ostvarile ukupne prihode veće od 6,2 milijarde kuna.

Potencijal ove županije posljednjih godina očituje se u razvoju modernih tehnologija ulaganjem EU sredstava u IT inkubator u Pleternici i osnivanjem Centra umjetne inteligencije u Lipiku. Time se želi potencirati razvoj gospodarstva te, u uskoj interakciji s obrazovnim institucijama, zadržati i privući mlade i obrazovane ljude u ovaj kraj. 

Upravo se Potencijalima razvoja Požeško-slavonske županije bavio istoimeni panel gdje se kroz konstruktivnu raspravu između lokalnih gospodarstvenika, predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te lokalne uprave pokušalo pronaći rješenja trenutnih problema kao što je manjak kvalificirane radne snage te nedostatak brzog izlaza na autocestu koji predstavlja veliki izazov stanovništvu, ali i razvoju poduzetništva.

Na drugom panelu Nova europska industrijska agenda Net Zero Industry - Kako iskoristiti zelene i digitalne transformacije/poslovne modele te riješiti goruća pitanja razvoja PSŽ ,razgovaralo se o izazovima zelene i digitalne transformacije, o investiranju u dekarbonizaciju, povećanju konkurentnosti, nastojanjima Europske unije da stvori zakonodavni okvir koji će poticati inovacije i ulaganja u čiste tehnologije,  istaknuti probleme i vidjeti koja su njihova rješenja.