Subota, 21 Listopad 2023 10:35

U e-savjetovanje puštena tri nova programa potpore radi ublažavanja posljedica od afričke svinjske kuge

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

Utvrđena su dva pozitivna nalaza afričke svinjske kuge u zoni ograničenja. Od utorka 17. listopada 2023. godine na području Osječko-baranjske županije nije zabilježen niti jedan pozitivan slučaj.

Ministarstvo poljoprivrede je u petak 20. listopada 2023. godine u e-savjetovanje pustilo tri nova programa potpore radi ublažavanja posljedica od afričke svinjske kuge.

Riječ je o Nacrtu Programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge vrijednosti 5 milijuna eura, Nacrtu Programa potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge vrijednosti 2 milijuna eura i Nacrtu Programa državne potpore za ublažavanje gubitaka nastalih u objektima za klanje i preradu svinjskog mesa na području zone ograničenja vrijednosti 1 milijun eura. 

S obzirom na žurnost donošenja provesti će se skraćeno e- savjetovanje, za prva dva programa u trajanju od 7 dana, a za treći program u trajanju od 15 dana.