Nedjelja, 03 Prosinac 2023 12:33

Informacije vezano za isplatu potpora i stručne provjere utvrđivanja poljoprivredne aktivnosti

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Administrativne kontrole još uvijek se provode za određeni broj korisnika i to za one kod kojih na njihovim parcelama automatskom procjenom satelitskim podacima nije vidljiva poljoprivredna aktivnost, tj. parcele su im na semaforu crvene ili žute boje. Takve parcele predmet su administrativnih kontrola, odnosno stručne procjene koju provode djelatnici Agencije za plaćanja.  Više od sedamdeset djelatnika Agencije provjerava parcele, utvrđuju njenu prihvatljivost te potom parcela prelazi u zeleno. Pri tom postupku, ukoliko je potrebno, djelatnik Agencije kontaktira poljoprivrednika i traži dodatne dokaze poljoprivredne aktivnosti kao što su npr. geotagirane fotografije.

Nakon provedbe postupka stručne procjene sve prihvatljive (zelene) parcele prelaze u proces odobravanja, koja se provode jednom tjedno. Stoga naglašavamo kako je isplata potpora i dalje u tijeku i svi poljoprivrednici kojima će se utvrditi prihvatljivost parcela (poljoprivredna aktivnost/zeleno) bit će odobreni za isplatu. Ukoliko se postupkom stručne procjene utvrdi da nema dokaza poljoprivredne aktivnosti (crveno) parcela nije prihvatljiva za isplatu potpore. U  tom slučaju poljoprivrednik ima pravo prigovora temeljem kojega će se provesti supervizija (ponovna provjera svih elemenata prihvatljivosti) uzimajući u obzir činjenice iz samog prigovora.

Postupak administrativne kontrole putem automatske procjene satelitskim podacima provodi se na svih 107.000 poljoprivrednika koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za 2023. godinu i na preko 1,3 milijun poljoprivrednih parcela.

Stručna procjena provodi se na 18 488 poljoprivrednika i 42 452 parcele (crvene i žute). Nakon provedenih stručnih provjera za skupinu poljoprivrednika kojima je utvrđena prihvatljivost provodi se plaćanje jednom tjedno. Ovaj tjedan isplaćeno je 4.989 korisnika, a sljedeći tjedan bit će isplaćeno dodatnih 5.006 korisnika, što znači da je stručna procjena završena za oko 10.000 poljoprivrednika. Provjere se nastavljaju i dalje te je planirano do 15. prosinca provesti sve stručne provjere i isplatiti potpore za sve poljoprivrednike koji su bili u stručnoj procjeni.

Kao što je i najavljeno, Agencija za plaćanja će u prosincu isplatiti i potpore za intervenciju 71.01. Plaćanja za područja s prirodnim i ostalim ograničenjima u iznosu od 32 milijuna eura te intervenciju 31.01. Intenzivirana raznolikost usjeva, u iznosu od 30 milijuna eura. Također, u prosincu će biti isplaćena i potpora za Osnovnu potporu dohotku, Dodatnu potpora dohotku za Mlade poljoprivrednike te Dodatna preraspodijeljena potpora dohotku u iznosu od 65 milijuna eura. Ukupno, do kraja godine, poljoprivrednicima će se isplatiti 236 milijuna eura potpore, a ostatak isplate potpora planiran je u prvoj polovici 2024. godine.