Srijeda, 20 Prosinac 2023 09:33

Obnovljen objekt Narodnih kupki u Toplicama Lipik

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

LIPIK - Nedavno obnovljen objekt Narodnih kupki u Lipiku čiji će novo-stari sjaj biti važna komponenta razvoja zdravstvenog turizma na području cijele Republike Hrvatske obišli su požeško-slavonska županica Antonija Jozić, u pratnji lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane i ravnatelja Toplica Lipik Gorana Pušćenika.

- Projekt Terme Lipik jedan je od najvažnijih projekata Toplica Lipik, od Domovinskog rata do današnjeg dana, a njegova realizacija će nam omogućiti prvi pravi iskorak u smjeru zdravstvenog turizma i modernih wellness usluga. Integriranim projektom razvoja i revitalizacije kulturne baštine rekonstruirali smo i opremili povijesni objekt Narodne kupke te  dobili suvremeno opremljeni medicinski wellness s još jednim bazenom, slanom sobom i saunama u kojem će se termalne terapije odvijati u spa ambijentu – istaknuo je Pušćenik.

1eb3718e2aab2dd62c2d250158972b3e XLDodaje, kako je druga važna sastavnica projekta obnova lječilišnog perivoja – u najljepši u Hrvatskoj, što posebno raduje jer je svojevremeno lipički perivoj bio proglašen najbolje uređenim lječilišnim perivojem u Austro-Ugarskoj Monarhiji.

Projekt Terme Lipik, nositelja Grada Lipika, osim obnove perivoja i Narodnih kupki, obuhvaća još i stavljanje u funkciju turističkog potencijala Vile Zinke i to izgradnjom interpretacijskog centra termalne baštine Grada Lipika, Vile dobre vode. Lipičani su za realizaciju projekta vrijednog gotovo 9,7 milijuna eura, osigurali oko 8,2 milijuna eura bespovratnih sredstava kroz poziv Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema.

- Svaki naš grad, općina pa i najmanje mjesto u županiji ima svoje čari, a čari Lipika su, uz konje lipicance, upravo dobro poznate toplice. Vrijedni tim na čelu s gradonačelnikom Kasanom, korak po korak, dan po dan, ostvaruje visoko postavljenu, ali realnu viziju Grada Lipika. Vjerujem kako će i ovaj i budući projekti pozicionirati Lipik tamo gdje zaslužuje biti, a to je na samom tronu zdravstvenog turizma Republike Hrvatske – istaknula je požeško-slavonska županica Antonija Jozić prilikom obilaska.