Ponedjeljak, 19 Veljača 2024 13:45

Stručnjaci o gorućoj temi za hrvatsko obrtništvo: Kako do majstora?

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

ZAGREB  - Konobari, kuhari, zidari, vodoinstalateri samo su neka od strukovnih zanimanja kojih najviše nedostaje na tržištu rada. Interes za upise u strukovna zanimanja po jedinstvenom modelu obrazovanja ostvaruje kontinuiran stabilan rast, ali i dalje nedovoljan za zadovoljavanje potreba tržišta na kojem nedostaje majstora svih struka.

U školskoj godini 2023./2024. u JMO programe upisano je 4.524 učenika što je blagi porast u odnosu na školsku godinu 2022./2023. kada je upisano 4.256 učenika. Većina programa je popunjena već u ljetnom upisnom roku. Najveći interes je u području osobnih usluga (frizeri, kozmetičari, pedikeri) zatim za elektroinstalatere, instalatere grijanja i klimatizacije, vodoinstalatere, autostruku ( automehaničar, automehatroničar) te stolare i kuhare. U posljednjih pet godina u strukovna zanimanja po jedinstvenom modelu obrazovanja upisano je 20.000 učenika.

„Ovi pozitivni trendovi rezultat su rada Hrvatske obrtničke komore, područnih komora i udruženja sa strukovnim školama, nadležnim institucijama i samim obrtnicima na promociji obrtničkih zanimanja i osvještavanju djece i roditelja o brojnim prednostima takvog odabira. Predstavljaju dobar temelj za daljnji rast, ali trebamo zajednički raditi kako bi rezultati bili još bolji te kako bi kvaliteta učenja temeljenog na radu bila jedna od prepoznatljivih karakteristika ovog načina obrazovanja“, ističe predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

Izazovi s kojima se suočava obrazovanje za obrtnička zanimanja bit će tema konferencije „Novi horizonti: svijet obrtničkih zanimanja u tranziciji“ koju organizira Hrvatska obrtnička komora 1. ožujka 2024. u 9:30 sati, u velikoj dvorani, Ilica 49, 10 000 Zagreb.

Kroz predavanja i panel predstavnici nadležnih institucija, strukovnih agencija, znanstvene zajednice te samih obrtnika dat će odgovore na pitanja što donosi reforma strukovnog obrazovanja, koje mogućnosti usavršavanja i stjecanja novih vještina donose mikro kvalifikacije i novi programi obrazovanja za obrtnička zanimanja, kako poslodavci mogu razvijati odnos s učenicima, budućim zaposlenicima te kakve izazove pred obrazovanje za obrtnička zanimanja stavljaju demografske promjene, ali i sve veća dominacije digitalnih tehnologija.

Na konferenciji, kojom se obilježava Europska godina vještina, sudjelovat će relevantni sugovornici: dr.sc. Boris Jokić, viši znanstveni suradnik i ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Koraljka Vlajo, muzejska savjetnica Muzeja za umjetnost i obrt, Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Danijela Žagar, načelnica Sektora za unapređenje i razvoj poduzetništva i obrta Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, dr.sc. Sanja Klempić Bogadi voditeljica Znanstvenog odjela za migracijska i demografska istraživanja Instituta za migracije i narodnosti te Slavko Petrinec, majstor automehaničar i ambasador naukovanja kao predstavnik obrtnika.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a dolazak je moguće potvrditi ovdje.

Hrvatska obrtnička komora poziva sve zainteresirane da se pridruže i aktivno sudjeluju u raspravi o budućnosti obrazovanje za strukovna zanimanja, a time i budućnosti hrvatskog obrtništva.