Srijeda, 22 Svibanj 2024 10:18

Svečano otvorena "Slavonska kuća Vinkomir" Kutjeva d.d. - okruženi vinogradima uživate u delicijama i premium vinima

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

KUTJEVO - Na mikro lokaciji Vinkomir, najboljem vinogradarskom položaju iznad grada Kutjeva, gdje pogled puca na cijelu Požešku kotlinu, tvrtka Kutjevo d.d. izgradila je svoj novi turistički objekt "Slavonska kuća Vinkomir". Restoran je to visokog ranga koji ima 100-njak mjesta u restoranu i na terasi, a u njemu će se služiti posebno cijenjene delicije koje će uvijek biti poslužene uz samo najbolja i cijenjena premium vina Kutjevačkog podruma.

Na ovom mjestu godinama je bila vinogradarska kuća i prilikom planiranja i realizacije ovog projekta upravo lokacija u srcu vinograda imala je najviše poena za ovu odluku, istakao je predsjednik Uprave Kutjeva d.d. Dino Galić koji je rekao: - Nalazimo se na 34 hektara naših vinogradarskih nasada, najstarijih nasada koji daju jednu visoku kvalitetu, a mi imamo tri etikete koje dolaze isključivo s ovog područja na kojem se nalazimo. Imamo Graševinu Vinkomir koja će ujedno biti i vino kuće restorana "Slavonska kuća". Imamo De Gotho pinot crni i Chardonnay De Gotho brut, pjenušac koji dolazi s ovih položaja. Osim toga, crpimo sirovinu i za naša dva premium vina, našu vrhunsku Graševinu koja je spojena od svih naših premium položaja, kao i Maximo nero. Ovo je ujedno i omaž vinogradarskoj kući koja se ovdje nalazila, ovdje su naši vinogradari obavljali svoje obroke i sklanjali svoje repromaterijale. Zašto Slavonska kuća? Jer je ovo reprezentativni objekt cijele Slavonije. Nije ovo samo prilika za prezentaciju gastronomije vinogorja Kutjevo, nego cijele Slavonije. Kad smo radili vinsku kartu, bili smo ponosni na snagu Vinarije Kutjevo jer imamo kartu s preko 30 etiketa. Mislim da je to snaga s kakvom se malo vinarije u Europi može pohvaliti. U ovoj ponudi neće pripadati ono po čemu smo mi najpoznatiji, ponosni smo na te etikete naravno, ali neće biti Graševine u litri i vrhunske Graševine od 0,75l. Ambicije ove mlade i talentirane ekipe je da se ide na isključivo premium vina i jela. Nadamo se da ćemo kroz pola godine do godinu doći na nivo kakav ovaj Vinarija zaslužuje.

Ovo je bila prva prezentacija objekta za medije a "Slavonska kuća Vinkomir" kreće sa radom od slijedećeg tjedna. Radno vrijeme je od utorka do nedjelje. Objekt ima u restoranu 50-sjedećih mjesta i isto toliko na terasi, a ima i prostor Gentlmens kluba sa roštiljem i pecalom na terasi. Za smještaj ima dva velika i prostrana, posebno uređena predsjednička apartmana. Kako već imaju nekoliko planiranih evenata, a jedan od većih bit će u dane Festivala graševine, voditelj marketinga Karlo Saifert preporučio je raniju rezervaciju za sve koji žele doživjeti nešto novo u gastronomskom i enološkom svijetu. Prije degustacije jela predstavili su i svoju premium rakiju Loza, i Loza barrique kao nove etikete koje će ubuduće biti u ponudi.

Glavni kuhar Hrvoje Lončarević je istakao da osim a' la cart jelovnika pripremaju i poseban degustacijski meni koji će teći zajedno kao uparivanje hrane i vina a bit će pripremljen i poseban jelovnik za turističke grupe. Za ovu prvu prezentaciju objekta i restorana, za Media day chef Lončarević je pripremio za predjelo Vinogradarsku platu sa selekcijom panonskih sireva, dimljenom šunkom crne slavonske svinje, švarglom, kulenom, kulenovom sekom i orašastim plodovima uz vino De Gotho Sauvignon blanc koje je nova etiketa Kutjeva d.d.

Slijedila je Juha od vrhunske Graševine, prežgana pileća juha, žličnjaci od jetrice, korjenasto povrće uz koji je poslužena vrhunska Graševina. Za toplo predjelo poslužen je Fiš žganjci s fileom od soma i smuđa uz glazirano korjenasto povrće, sa pečenom rajčicom i žgancima od bijele palente. Posluženo je vino Graševina Vinkomir.

Za glavno jelo poslužen je Brasato goveđih obraza i vinogradarski ćevapčić - dugo kuhani goveđi obrazi u crnom vinu sa korjenastim povrćem, kremasta palenta, svježi vlasac, a posluženo je De Gotho Graševina ili Maximo nero po želji gostiju. Uz jela je poslužen domaći vinski kruh čvarcaccia.

Za desert je bio poslužen sladoled od Graševine uz krokant od orašastih plodova, momouse or tamne čokolade uz Graševinu Ledeno vino. Sva jela je osobno predsvio chef Lončarević i posebno istakao sve sastavnice jela.

Na kraju je predsjednik Uprave Dino Galiće medijskim djelatnicima predstavio sve koji rade u "Slavonskoj kući Vinkomir", uz voditelja Damjana Oreča i osam djelatnika u restoranskom djelu i kuhinji.