Banner 750x94 slanvin

slanvin

Banner 750x94 kutjevo

Untitled 1

Breadcrumbs

Nedjelja, 22 Siječanj 2012 11:26

Tekstilci koje vrijedi spasiti

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

INDUSTIJA MODNE KONFEKCIJE „SLOGA“ TREBA POMOĆ NOVE VLADE  -

POŽEGA - Industrija modne konfekcije „Sloga“ i prošlu će poslovnu godinu kao i nekoliko godina unatrag završiti s gubitkom. Iako dijeli tešku sudbinu tekstilne industrije u Hrvatskoj IMK "Sloga" iz Požege koja je u većinskom vlasništvu države zahvaljujući uslužnim  poslovima koje obavlja za inozemne partnere iz Njemačke, Švicarske i Austrije još uvijek opstaje na tržištu.

Industrija modne konfekcije "Sloga" Poreznoj upravi duguje 12 i pol milijuna kuna a tu su i kreditna zaduženja u iznosu od 5 milijuna kuna. Ipak Sloga svojim zaposlenicama te dobavljačima uredno isplaćuje minimalac te podmiruje i druge obveze. Kako su u prošloj godini različitim uštedama znatnije smanjeni gubici, predsjednica uprave Dijana Ferković vjeruje  kako bi "Sloga" uz veće razumijevanje države u čijem je većinskom vlasništvu  mogla biti uspješna tvrtka. Prije svega treba im pomoć u saniranju obveza koje su nastale prijašnjih godina.

- Prvi preliminarni pokazatelji poslovanja za prošlu godinu govore da ova tvrtka uistinu vrijedi i da se može opstati na zahtjevnom europskom tržištu. Mi smo lani povećali prihode za 10 posto a smanjili rashode za 8 do 9 posto. Iz samog čistog poslovanja smanjili smo gubitak za više od 50% u odnosu na 2010. godinu. Povećali smo prodaju u našim maloprodajnim objektima, povećali smo i naplatu a i potraživanja. Na žalost to još uvijek nije dovoljno i zato očekujemo da će nova Vlada prepoznati te naše napore i nastojanja da poslovanje učinimo održivim i uspješnim i da će nam pomoći kako što su to i najavili u pojedinim medijima. Mi smo proizvodna tvrtka koja zapošljava 300 djelatnika i nama jako malo fali da ostvarimo održivo poslovanje i da „Sloga“ počne uspješno poslovati - kaže predsjednica  Uprave pojašnjavajući kako su lani ostvarili ukupne prihode od oko 15,5 milijuna kuna dok su rashodi iznosili oko 17 i pol milijuna kuna te da je sam gubitak smanjen u odnosu na godinu prije.

Prepoznatljivi po proizvodnji teške konfekcije kao što su jakne, kaputi i odijela "Sloga" se danas, kaže Ferković želi nametnuti domaćem tržištu gdje sada plasira tek 10 posto svoje ukupne proizvodnje.

- Zarada od proizvodnje na domaćem tržištu je skoro dvostruko veća od zarade koju imamo od uslužnih poslova koje radimo za naše inozemne partner. Zato u plasmanu proizvoda na domaće tržište vidimo svoju šansu i želimo povećati udio domaće proizvodnje s 10 na 20 do 25 - kaže dalje Ferković dodajući kako je lani „Sloga“ unatoč problema uspjela kupiti i digitalnu krojnicu koja bi trebala povećati produktivnost krojenja za skoro 40 posto. U ovoj godini doznajemo dalje predstoji smanjenje troškova energenata što će se pokušati riješiti novim parnim kotlom.

Nova bi Vlada i prema riječima Željka Krajčeka, predsjednika sindikata i radničkog vijeća  "Sloge" trebala imati više sluha za tekstilce koji se nalaze u nezavidnom položaju te se ne bi smjelo dogoditi da 300 radnih mjesta postane upitno.

- Svjesni smo problema u kojima se danas nalaze tekstilci. No vjerujemo da naša tvrtka ima perspektivu. Treba nam samo malo pomoći kroz rasterećenja, jer nama ne treba puno da bi dobro poslovali. Davanja prema državi dosta su visoka i mislim da bi u novoj Vladi to trebalo razmotriti jer mislim da je veća korist da ovih 300 radnica u „Slogi“ radi, nego da su na zavodu za zapošljavanje - kaže Krajček.

IMK "Sloga" tvrdi i sindikat i uprava je tvrtka kojoj svakako treba pomoći i to što prije jer  svako odugovlačenje zbog visokih kamata "Slogu" gura u sve veći gubitak.

V.Re.