Utorak, 10 Prosinac 2013 09:51

Prilagodba novim uvjetima proizvodnje duhana

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

NOVA DIREKTIVA O DUHANU EUROPSKE KOMISIJE I HRVATSKA PRIMARNA PROIZVODNJA DUHANA -

* U Hrvatskim duhanima, koji su organizator primarne proizvodnje duhana u Podravini i Slavoniji, ističu da imaju rješenja za prilagodbu uvjetima nove Direktive o duhanu Europske komisije
* Hrvatska je još s osam članica EU potpisala Deklaraciju o dodatnoj zaštiti proizvođača duhana, a sada se i od hrvatskih europarlamentaraca očekuje potpora borbi za opstojnost hrvatske primarne proizvodnje duhana

Nova Direktiva o duhanu Europske komisije čiji je glavni cilj sprečavanje duhanske industrije da regrutira nove pušače među mladima za koje bi pušenje učinili manje privlačnim, jer bi se s vremenom zabranile cigarete s aromatiziranim okusima, a upozorenje o opasnostima za zdravlje zauzimalo bi 65 posto površine kutije, izazvala je veliku zabrinutost u europskoj duhanskoj industriji, ali i kod duhanskih farmera. Zabrani li se uporaba svih sastojaka koji se koriste u primarnoj proizvodnji duhana i duhanskoj prerađivačkoj industriji i na taj način onemogući proizvodnja duhanske mješavine tzv. blend cigareta, koje u ukupnoj potrošnji sudjeluju s više od 90 posto, to će za posljedicu imati gašenje primarne proizvodnje duhana u Hrvatskoj ponajprije aromatične sorte burley, ali i virdžinijskih sorata duhana u Hrvatskoj kao i zemljama EU Bugarskoj, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Španjolskoj.
- Hrvatska je članica EU i mi se moramo ponašati sukladno uredbama, direktivama i pravilima EU. Nova Direktiva o duhanu nije još uvijek do kraja definirana i još uvijek se na razini raznih kako asocijacija proizvođača duhana i prerađivača u Europi, kao što su UNITAB i ITEGA, tako i agronomske znanosti o duhanu, raspravlja o svemu tome. Međutim, kakav god bio rezultat svega toga mi ćemo se prilagoditi uredbama EU. Sigurno je da se to neće odmah primjenjivati, jer će morati postojati određeno vremensko razdoblje za prilagodbu, ali u većini hrvatskih medija o tome se dosad pisalo vrlo tendenciozno i zločesto, mi ćemo se prilagoditi novonastalim uvjetima. Hrvatski duhani ni danas nisu isključivo vezani za EU tržište, jer naši duhan prodajemo na globalnom svjetskom tržištu. Stoga ćemo te nove uvjete prilagodbe primarne proizvodnje duhana na našem sirovinskom području u Podravini i Slavoniji ponuditi i našim proizvođačima duhana burleya, kojih je oko 600, a ako ih bude i dvostruko više, zajedno ćemo se prilagoditi tim novim uvjetima kada dođe vrijeme za njihovu primjenu - poručuje dipl. ing. Mirko Boić, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana, dodajući kako imaju odgovarajuća rješenja za tu prilagodbu, da će ujedno osigurati daljnju opstojnost hrvatske primarne proizvodnje duhana od ukupno 12.000 tona godišnje, što predstavlja dio od oko 7 posto u ukupnoj proizvodnji duhana u EU.

* DEKLARACIJA O DODATNOJ ZAŠTITI PROIZVOĐAČA DUHANA

Tvrtka Hrvatski duhani je u sastavu rovinjske Adris grupe, koja je nedavno u Iranu pustila u rad svoju suvremenu tvornicu cigareta i stoga je normalno za očekivati da i hrvatski duhanski farmeri osiguravaju sirovinu za njezinu proizvodnju cigareta. Međutim, za sada se o tome još ne govori, ali ukoliko se i dalje u EU budu pooštravali uvjeti za proizvodnju i plasman duhana, spomenuta opcija za opstojnost hrvatske primarne proizvodnje duhana sasvim je realna i stoga, dojam je, da kod dobrih poznavatelja hrvatskog sirovinskog duhanskog biznisa i nema neke posebne zabrinutosti.
Nova Direktiva o duhanu Europske komisije, koja je dosad prošla Europski parlament i Vijeće, još nema konačan tekst, ali se očekuje da će to na razini EU biti usvojeno do kraja mandata Europskog parlamenta sredinom sljedeće godine, a nakon toga članicama EU ostaje 18 mjeseci za njezinu primjenu u nacionalnim zakonodavstvima. S obzirom na gospodarski i socijalni značaj hrvatske primarne proizvodnje duhana Ministarstvo poljoprivrede, u svezi s novom Duhanskom direktivom, nedavno je u Vijeću za poljoprivredu u Bruxellesu zajedno s još osam članica EU potpisalo Deklaraciju o dodatnoj zaštiti proizvođača duhana. Istodobno, u Udruzi hrvatskih proizvođača duhana Krupan list očekuju i od hrvatskih europarlamentaraca da se zajedno sa svojim kolegama, čije su zemlje potpisale spomenutu deklaraciju o dodatnoj zaštiti proizvođača duhana, izbore za očuvanje hrvatske primarne proizvodnje duhana u specifičnim ruralnim područjima.