Nedjelja, 19 Siječanj 2014 13:14

Stečaj zatražili radnici pa ostali 'kratkih rukava'

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ZAVRŠEN STEČAJNI POSTUPAK U PAKRAČKOJ TVRTKI STAKLO S.L.S.  -

PAKRAC – Završen je stečajni postupak u pakračkoj tvrtki STAKLO S.L.S. i ona će se izbrisati iz sudskog registra. Objavio je to Trgovački sud u Osijeku, stalna služba Slav. Brod.
Pakračku staklanu potkraj 2004. godine osnovali su Vladimir Stričević i Dragan Pušćenik, bivši radnici lipičke staklane i zagrebački poduzetnik Petar Piletić. Na deset godina su iznajmili prostor u Drvnoj industriji “Papuk”, za čije su uređenje i nabavu strojeva utrošili oko pet milijuna kuna, od čega je polovica bio njihov novac, a ostatak kredit. Tvrtka je počela raditi s devet zaposlenih i nakon godinu dana taj je broj porastao na 15. SLSTAKLANA PAKRACProizvodili su vjetrobranska stakla za autobuse, kamione, tramvaje i lokomotive, potom neprobojna stakla za strojeve za razminiranje i financijske institucije, a stakla iz Pakraca našla su se i na jahti Gorana Ivaniševića. Otprilike šest godina nakon osnivanja, "Staklo" S.L.S. se našlo u poteškoćama a u svibnju 2011. godine četiri radnika te tvrtke podnijeli su Trgovačkom sudu u Slav. Brodu prijedlog za pokretanje stečaja jer im osobni dohoci nisu redovito isplaćivani. Račun tvrtke bio je blokiran duže od 200 dana a radnici su ukupno potraživali oko 77.000 kuna. Uz prijedlog za pokretanjem stečaja, radnici su Trgovačkom sudu priložili i potvrdu banke iz koje se vidi da je Staklo u travnju 2011. godine imalo nepodmirene obveze u iznosu od oko 1,2 milijuna kuna. Trgovački sud je stečajni postupak pokrenuo u lipnju a svoja potraživanja prijavilo je 36 stečajnih vjerovnika.
U rujnu 2011. godine Skupština vjerovnika je zaključila kako nastavak poslovanja tvrtke nije moguć jer su potraživanja vjerovnika mnogo veća od vrijednosti imovine koja je procijenjena na 2,2 milijuna kuna. Stoga je odlučeno prodati imovinu a u raspodjeli dobivenog novca radnici su ostali 'kratkih rukava', - U stečajnom postupku najprije se namiruju razlučni vjerovnici a u ovom slučaju to su Hypo banka i DI Papuk u čijem se iznajmljenom prostoru nalazi staklana. Banka potražuje 1,7 milijuna kuna i ona će prva biti namirena – objasnio je stečajni upravitelj Milan Nakić. Inače, potraživanja u stečajnom postupku prijavilo je 18 radnika.