Petak, 03 Srpanj 2015 18:50

Prinosi sjemenske pšenice kod Grbića preko 9 tona

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

OVOG TJEDNA ZAPOČELA ŽETVA I NA POLJIMA SREDIŠNJE POŽEŠTINE -

 POŽEGA – Početkom tjedna počeli su kombajni ulaziti u žitna polja i kositi prve table pod pšenicom, uglavnom u središnjem dijelu Požeštine, gdje pšenice prve dozrijevaju. Na poljima poljoprivredne tvrtke Grbić d.o.o. jučer su krenuli i sa žetvom sjemenske pšenice koja je već po samom izgledu obećavala, a prve prikolice prema vlastitom silosu pokazale su dobar prinos od preko 9 tona po ha. Radi se o domaćim sortama koje su na 60 ha uzgajali kao sjemensku vrstu za novu sjetvu, koju će sijati na svojim površinama i površinama kooperanata. Ove godine u kooperaciji su imali oko 1.000 ha pšenice za koju su kooperantima osigurali sjeme, gnojivo i zaštitna sredstva, te otkup u vlastite silose.

IMG 6499- Sijali su sorte domaćih sjemenara koja inače ima dobra svojstva za pekarsku industriju, no osim što smo ovaj puta ugodno iznenađeni dobrim prinosom od preko 9 tona, pšenica je izuzetne kvalitete, sa 14% proteina i 25,9% glutena. Kako mi posvećujemo veliku pažnju sortimentu, želimo i našim kooperantima odabrati dobar sortiment, koji poslije želimo imati u merkantilnoj robi u silosu. Dajemo visokokvalitetne pšenice koje će nam seljaci slijedeće godine kroz svoj urod i vratiti. Mi smo relativno mali silos i želimo se istaći po što ujednačenijoj kvaliteti. Prošle godine su bile loše kvalitete, a ove godine oni koji su se držali agrotehnike i sijali kvalitetno, certicifirano sjeme, mogu proizvesti dobro sjeme, dobru pšenicu i na kraju dobro brašno – istakla je direktorica Nives Lovrić, koja ističe da će i otkupljivati samo najkvalitetniju pšenicu. Oni koji su sijali s tavana i čija pšenica ne bude zadovoljavala kvalitetu dobit će mogućnost da pšenicu prodaju za stočnu hranu. Bez obzira na hektolitar, njima je kao pekarskoj proizvodnji važno koliki je gluten, koliki su proteini.

 - Nas kasnije veliki proizvođači i mlinska industrija traži isključivo po toj kvaliteti. Veliki silosi koji moraju otkupiti svu pšenicu svakako nemaju tu kvalitetu, stoga naš ulaz pšenice kontrolira Croatia kontrola iz Zagreba. Mi kontroliramo hektolitarsku masu i primjese, a laboratorij nam kontrolira ostale parametre. Od naših velikih i dugogodišnjih kooperanata otkupit ćemo do 2.500 tona pšenice – dodaje Nives Lovrić.

IMG 6513Da bi dobili što bolje podatke posijali su i jednu stranu sortu pšenice s kojom su sada radili komparacije. – Opredijelili smo se na domaći sortiment ali smo ga uspoređivali s jednom uvoznom sortom koja je u Europi deklarirana kao visoko kvalitetna sorta iz jednostavnog razloga da možemo komparirati kvalitetu. Ino sorte su po habitusu daleko više, pa su sklone polijeganju i teže su za proizvodnju, jer su tražile i više od tri tretmana fungicidima, imale su odraza fuzarije na klasu, pa čak i listovi nisu imali takvu zelenu boju koju smo očekivali. Nadam se da ćemo ostati pri domaćem sortimentu, jer i primjer ove godine i iskustva iz proteklih godina pokazuju da te ino pšenice nisu davale konstantnu i ujednačenu kvalitetu. Svi se sjećamo Apaša i sličnih sorti koji bljesne jednu ili dvije godine i onda ga više nema. U narednom dobu mi ćemo pratiti i preporučiti našim kooperantima domaće sorte i tri do četiri tretmana fungicidima u tijeku vegetacije. Uz maksimalnu primjenu agrotehnike i pravovremenu primjenu iste možemo osigurati i u našim uvjetima, što pokazuje i ova godina, dobre rezultate i visoku kvalitetu. Samo s takvim rezultatima možemo preživjeti baveći se pšenicom, kada prinosi budu prelazili 8 i 9 tona, tada ni cijena koja nam je iz godine u godinu upitna, neće više biti bauk koji će stvarati razliku između nas i kupaca, tj. naše i europske cijene – istakao je vlasnik tvrtke Ivan Grbić, dipl. agronom, zadovoljan ovogodišnjim prinosom pšenice domaćih sortimenata.

Tekst/foto: Vladimir Protić