Subota, 05 Rujan 2015 16:05

Uređena infrastruktura za posjetitelje vrijedna 5,6 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

MINISTAR ZAŠTITE OKOLIŠA MIHAEL ZMAJLOVIĆ OBIŠAO PARK PRIRODE PAPUK -

JANKOVAC – Uprava Parka prirode Papuk može se pohvaliti novo uređenom infrastrukturom za posjetitelje koja je uređena u sklopu nekoliko projekata vrijednih 5,6 milijuna kuna. Uređenje Eko-točke Jankovac Ministarstvo zaštite okoliša je financiralo sa 2,5 milijuna kuna kroz Program integracije u EU Natura 2000, a još gotovo 2 milijuna kuna osigurano je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vrijednost projekta uređenja staze je 412 tisuća kuna, koja je prilagođena osobama s posebnim potrebama financirana je kroz projekt IPA Hrvatska-Mađarske, a projekt „Zelena linija“ s ciljem zamjene postojećih vozila ekološki prihvatljivima u zaštićenim područjima, Park prirode Papuk nabavio je dva hibridna plug-in i jedno električno vozilo ukupne vrijednosti 775 tisuća kuna, a koji su sufinancirani sa 80% sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
- U posljednje tri godine u Park prirode Papuk investirano je 5,6 milijuna kuna. Dok su trajali radovi na ovim projektima nije se gubilo vrijeme nego su pripremljene nove investicije vrijedne 48 milijuna kuna koje će značajno doprinijeti daljnjem održivom razvoju parka. Ovim projektima otvaraju se nova zelena radna mjesta u samom parku, ali to su i poslovi i radna mjesta za stanovnike ovoga kraja kroz turističke djelatnosti, OPG-ove i ostale sadržaje koje će ponuditi gostima - rekao je ministar Zmajlović prilikom obilasku parka a ujedno je sudjelovao na 3. Srednjovjekovnom viteškom turniru koji se već nekoliko godina održava na Jankovcu. Susreo se i sa sudionicima turnira i brojnim posjetiteljima koji su došli pogledati prikaz srednjovjekovnih borbi, turnir u streličarstvu, te prezentacija starih jela i pića te srednjevjekovne glazbe. Takvim aktivnostima povećava se broj posjetitelja parka i povećava održivi razvoj cijelog ovog kraja.
- Uz projekte koji su realizirani, brojni su u pripremi ili pred samom realizacijom. Najznačajniji i najveći projekt je izgradnja Geo info centra Voćin vrijednoga 42 milijuna kuna. Sva potrebna dokumentacija je izrađena te će se projekt uskoro prijaviti za financiranje iz EU fondova - najavila je ravnateljica Parka prirode Papuk Kristina Kožić dodajući da uskoro slijedi i realizacija projekta Eko kampa Duboka vrijednog 2,5 milijuna kuna koji će biti smješten u turističkoj zoni naselja Velika i bit će namijenjen za održavanje škola u prirodi i višednevni boravak rekreativaca.
Ministru Zmajloviću u Parku prirode Papuk pridružio se saborski zastupnik Zdravko Ronko, a djelatnicima, čuvarima prirode – rendžerima dodijeljene su nove identifikacijske značke.

Tekst/foto: Vanja Protić