Srijeda, 11 Studeni 2015 10:14

Traženje novih količina vode za Požeštinu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VODOISTRAŽNI RADOVI NA LOKACIJI ALAGINCI - ALILOVCI - RAMANOVCI - TREŠTANOVCI -

S ciljem pronalaženja dodatnih količina vode za vodoopskrbu Požeštine, tvrtka Tekija d.o.o. i Hrvatske vode tijekom 2014. i 2015. godine provode opsežne vodoistražne radove na cijelom području Požeštine. Trenutno se istražni radovi provode na više lokacija i to na širem području Striježevice, Tisovca na podrucju Papuka i širem području između naselja Alaginci - Alilovci - Ramanovci - Treštanovci gdje je do sada završena geofizička istraživanja i izvedeno pet bušotina i gdje su pronađene zadovoljavajuće količine pitke vode.

- Na osnovu pet istražnih bušotina određene su dvije lokacije za zdence. BitIMG 5885 će to bušotina od 38 metara i prema sjeveru jedna od 35 metara. Nakon bušenja slijedi ugradnja konstrukcije zdenca, crpljenje i godinu dana praćenje kvalitete vode i izdašnosti za formiranje budućeg crpilišta koje bi snabdijevalo vodom cijelu Požeštinu – predstavio je radove Mile Beslić, Rukovoditelj Sektora razvojno-tehničkih poslova u Tekiji.
- Ovo su istražni radovi vrijedni 850 tisuća kuna, koji se ne tiču samo grada Požege, nego i općina Kaptol i Jakšić, budući da u blizini prolaze cjevovodi. U budućnosti ćemo ovdje dobiti jedno sigurno crpilište vode za stanovništvo. Znamo svi kolika je danas uloga vodoopskrbe i bitno je da Požeština u sušnim mjesecima ne ostaje bez vode. Radove financiraju Hrvatske vode i tvrtka Tekija u odnosu 80:20% - rekao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

- Na ovaj način mi osiguravamo pouzdanost snabdijevanja potrošača s vodom na cijelom području. Znamo svi skupa da su postojeća crpilišta sklona pojedinoj vrsti zagađenja, akcidentima koji se mogu dogoditi, posebno crpilišta uz Orljavu, a na ovaj način mi onda znamo gdje možemo crpiti pitku vodu dovoljnih količina bez tih problema. Ovo su radovi koji se rade dugoročno za budućnost. Danas imamo dovoljne količine vode, a ovo radimo da i budućim pokoljenjima osiguramo pitku vodu – istakao je Ante Kolić, direktor Tekije.

Podršku ovim radovima dali su i načelnici općine Kaptol Mile Pavičić i općine Jakšić Ivica Kovačević.

- Unazad desetak godina područje općine Jakšić nije imalo riješeno IMG 5881vodoopskrbu i koristili su se bunari u domaćinstvima koji su zagađeni i fekalnim i vodama s poljoprivrednih površina. Zajedno s Tekijom izgrađena je vodoopskrbna mreža, u početku iz jednog smjera, a sada vodu dobivamo iz četiri smjera, što je za naše područje vrlo bitno i kao poljoprivredni kraj koristimo puno vode, a vode su na našem području gdje se koristi puno mineralnih gnojiva zagađene – kaže načelnik Kovačević.

Kaptol je prije u sušnim godinama imao problema s redovnom vodoopskrbom, no danas taj problem više nije aktualan. – Radosni smo što se rade i ovi vodo istražni radovi i što su se ovdje pokazale određene količine vode u ovom trokutu. Uz izgrađene vodoopskrbne mreže morate imati velike količine vode. naši viši dijelovi, Češljakovci, Golo Brdo imali su poteškoća s opskrbom vode, a zadnjih godina nemamo te probleme. Ovim nalazištima i ovim zdencima osigurat ćemo dovoljne količine i u budućnosti. Imamo još tri naselja koji nemaju vodoopskrbu nego svoje vodoopskrbne sustave izgrađene prije tridesetak i više godina koji će se morati priključiti na vodoopskrbni prsten – dodaje načelnik Pavičić.

Tekst/foto: Vladimir Protić