Utorak, 01 Prosinac 2015 20:57

Žele zaokružiti proces da od ulaznog trupca izlaze samo proizvodi

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

STALNE INVESTICIJE GRUPI SPIN VALIS OSIGURAVAJU RAZVOJ, A PROŠLE I OVE GODINE INVESTIRALI 15 MILIJUNA EURA -

VEĆ DANAS DRVNA INDUSTRIJA SPIN VALIS NEMA NI DRVNOG OTPADA JER SE S NOVOM KOGENERACIJOM I OTPAD PRETVARA U ENERGIJU

POŽEGA – Vrlo stabilna tvrtka među drvoprerađivačima u Hrvatskoj, je požeški Spin Valis, koji zadnjih 15-tak godina bilježi samo uspjehe, kako u proizvodnji, tako i na tržištu, najvećim dijelom na inozemnom. Svih tih godina Spin Valis je investirao, nikada manje od milijun eura godišnje, a zadnjih godina taj razvoj u Grupi Spin Valis, koja se sastoji od tri proizvodne cjeline, je znatno ubrzan. Tako ovaj kontinuirani razvoj prošle i ove godine potiču s 15 milijuna Eura i približavaju se onoj ideji da se drvo više ne izvozi kao trupac, nego preradi u niz proizvoda, s dodatnom vrijednosti uvećanom nekoliko puta, a u primjeru Spin Valisa otišli su još i dalje, oni više nemaju niti otpada, jer ga od ove godine novim kogeneracijskim postrojenjem pretvaraju u električnu i toplinsku energiju.

- Mi smo nastavili taj slijed investicija, ali prethodna i ova godina za nas su bile snažan nastavak u kojemu smo investirali 15 milijuna eura na razini Grupe Spin Valis. Najveći dio Zdravko Jelčić 1otpada na investiciju u kogeneraciju koja je danas u punom pogonu i proizvodi 1.430 KW električne energije u stalnom kontinuitetu, koji predajemo u HEP sustav. To je ejdna vrijednost ne samo za Spin Valis nego i u širem smislu za Požegu i Požeštinu, jer smo po prvi puta u povijesti osigurali jedan značajan izvor električne energije koji bi dobro došao i u situaciji bilo kakvog prekida velikih dalekovoda. Mogle bi nam raditi vitalne funkcije od bolnica, škola, vojarne i drugi važni subjekti – kaže Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave Grupe Spin Valis koja se sastoji od drvne prerade i tvornice masivnog namještaja Spin Valis, tvornice Valis Fagus i Spin.

Uz električnu energiju kogeneracija proizvodi i još četiri puta veće količine toplinske energije koje za sada velikim dijelom troše u svojim pogonima za sušenje drvne mase u sušarskim kapacitetima koje su udvostručili, parione, grijanje i procesu proizvodnje a velike količine moći će ponuditi i ostalim subjektima u gradu Požegi, kojima treba toplinska energija. – Sada nam je u završnoj fazi montiranje pogona kojim ćemo povećati proizvodnju briketa sa sadašnjih 2.500 tona godišnje na 10.000 tona briketa. Novim postrojenjem za sušenje piljevine i granulacije drveta nastale iz meljave i sječke, te drvnih ostataka, bit će pretvorena u vrlo vrijedni proizvod, a to je drvni briket u kocki, za domaće i ino tržište. Tu nam je bila potrebna velika količina topline koju smo sada dobili – kaže Jelčić, koji odmah dalje navodi i novu investiciju koja je u tijeku, a koja Spin Valis izdiže od ostalih drvoprerađivača.

- Sada smo u fazi montiranja najveće linije u Europi i trenutno najmodernije s najnovijom njemačkom tehnologijom. To smo ugovorili prije godinu dana a sada je faza montaže u Valis Fagusu vrijedna 1,7 milijuna Eura. Mi ćemo sada podići proizvodnju lijepljenih ploča, drvnih elemenata koji su spajani po širini i dužini, masivnih elemenata hrasta i bukve u ploče svih debljina. Mjesečna proizvodnja će biti oko 1.000 m3 što je najveći kapacitet u Hrvatskoj. Time zaokružujemo proizvodni ciklus, od linije za koranje, pilane, sušarskih kapaciteta, elementare i nastavak finalizacije tih suhih elemenata u proizvodnju ploča za vlastitu finalnu proizvodnju namještaja, ploče stolova, kreveta, gazišta, ali i za dalje tržište. Dobivamo 100% ekološki proizvod a tako je i cijela naša proizvodnja bazirana na čistoj ekološkoj proizvodnji, a i nova kogeneracija je samo produžetak zelene proizvodnje, koja je kao takva subvencionirana, kako u Hrvatskoj tako i u Europi. Naša kogeneracija je neutralna za okoliš jer ispuštanje CO2 iz drveta jednako je truljenjem ili gorenjem u kogeneraciji. Naša kogeneracija trenutno ima najviši postotak iskorištenja, preko 80%, jer ima najnoviju tehnologiju – ističe Jelčić, jer time su dobili upravo maksimum potpora koje se mogu dobiti. I dalje su angažirani na traženju još novih kupaca za viškove toplinske energije, koju će ponuditi obližnjoj industriji, silosima za sušenje žitarica, bolnici, vojarni, srednjim školama, kaznenom zavodu za grijanje. Pozitivnim ocjenjuju i napore grada Požege da se izgradi novi bazen za koji bi mogli grijati vodu, a traže i izlaz zajedno s lokalnom zajednicom da preko EU fondova otvore nove mogućnosti korištenja toplinske energije i za grijanje stambenih zgrada koje sada za grijanje troše plin.

- Trenutno su nam u završnoj fazi i povećanje sušarskih kapaciteta, ovih dana ova investicija od milijun eura pušta se u pogon. Sada ćemo moći sušiti 1.000 m3 drvene mase. Ove godine puno smo uložili i u implementaciju svjetskog programa Microsoft Viziona, kojim ćemo voditi i kontrolirati cijelu proizvodnju, te upravljati ljudskim resursima. To su najviši standardi danas. Slijede nam nova ulaganja u dizajn, marketing i nove linije namještaja. Sada pripremamo za EU fondove investiciju od 7 milijuna Eura za finalnu proizvodnju namještaja, ulaganje u nove proizvode ali i nova tržišta. Naravno nove investicije tražit će i ljude s novim znanjima, a i veliki iskorak u brandiranje proizvoda i usluga, uključujući i on line prodaju naših proizvoda – kaže Jelčić koji izražava svoje zadovoljstvo što su niz godina, pa i u jeku najveće gospodarske krize zadržali punu zaposlenost, te da se sve više približavaju onom trenutku kada s ovih područja više neće odlaziti drvo kao trupac.

- Ovim novim investicijama i onima koje su uskoro pred nama mi od kore, piljevine, do svih drvnih elemenata iz naše proizvodnje sve finaliziramo. Prvo prerađujemo u suho, a onda u finalni proizvod. To je naš strateški cilj, da svaki trupac koji uđe, mora izaći u obliku finalnog proizvoda, pa i onaj otpadni dio piljevine koji će izaći u visokovrijednom briketu. Kora i okorci bit će spaljeni u kogeneraciji, a naravno kupujemo i višemetricu od Hrvatskih šuma po ugovoru za narednih 14 godina – kaže Jelčić, kojega posebno veseli što na brojnim sajmovima i izložbama namještaja dobivaju dobre kritike, osvajaju nagrade i uspijevaju sa svojim namještajem, koji je svakako perjanica svake drvne industrije.

- Mi tradicionalno izlazimo na domaće ali i ino sajmove, evo u zadnjih mjesec dana bili smo na sajmu u Opatiji, Splitu u Beogradu, na velikom i moćnom sajmu namještaja i drvnih proizvoda. Bili smo tradicionalno na zagrebačkoj Ambienti gdje smo polučili Zlatnu plaketu za najbolje proizvode. U siječnju idemo na sajam u Kelnu, Stoskholm koji su prestižni sajmovi u Europi. Idemo i na Birmingen u Engleskoj. Prisutni smo na tom lokalnom tržištu i stalno propitkujemo nove mogućnosti, nove kupce, ali i uz nuđenje novih proizvoda. Upravo sada izradili smo jednu novu kolekciju s kojom idemo na te sajmove. U prosincu ćemo organizirati i kućni sajam ovdje u Požegi u dvorani na 400 m2 gdje smo već pozvali sve naše kupce da dođu pogledati novu kolekciju. Pozivamo i vas medije da dođete to popratiti. Ulaskom u nove proizvode jedino možemo osigurati opstanak na tržištu, biti stalno u trendu. Težak je to i mukotrpan put, stalna ulaganja – kaže Jelčić koji dodaje da je Spin Valis najpoznatiji i prepoznat po masivnom namještaju kao najveći proizvođač u Hrvatskoj, pa su i nove linije namještaja u tom segmentu. No bitno je da su ušli i u segment opremanja kao nosioci dva klastera, gdje se koristi i namještaj od iverice, laminata, metala, stakla i kamena. Sad sa desetak svojih kooperanata uspješno opremaju prostore, ove godine već za 1,5 milijuna Eura. Opremili su Kutjevački dvorac nedavno otvoren, od poslovnica Lutrije Hrvatske, ulaze u opremanje hotelskih resursa, imaju već ugovor o opremanju nekih prostora u Italiji, a spremaju se ponuditi opremanje i tržištu Austrije. To je nova priča koja ide svojim uzlaznim putem, održali su stabilnost a i prošlogodišnji ukupni prihod od 180 milijuna kuna ove godine bit će povećan za 5%.

- Moram istaći da sam u cjelini zadovoljan gledajući vrijeme i okruženje u kojem radimo, koje realno gledajući nije naklonjeno ni realnom sektoru, a pogotovo ne izvoznom sektoru. Posebno drvnoj industriji koja u cijelom izvozu ima samo 4-5% uvozne komponente. To je bogatstvo koje mi imamo ali nedovoljno cijenimo, od vrijedne i kvalitetne sirovine pravimo vrhunski proizvod koji u sebi nosi sedam puta više dodane vrijednosti. Trupac u odnosu na finalni proizvod donosi sedam do deset puta više zaposlenih, nego samo u piljenju trupca i prodaju u takvom obliku. Smatram da politike koje su sada dominantne u našem prostoru i pregovarački proces koji je sada prisutan, trebao bi više u fokus staviti potencijale koje imamo u realnom sektoru. To je prije svega poljoprivreda i prehrambena industrija, a onda drvna industrija. Mi smo tu pozitivan primjer, gdje se može i uz relativno nepovoljne monetarne i makro ekonomske politike stvarati pozitivan rast, stabilnost, izvoz i graditi jednu održivost i dugoročnu stabilnost na proizvodnji. To sve nas mora okupiti ako želimo zapošljavati mlade i graditi brži rast – ističe Jelčić koji već navodi nove planove i investicije koje će uskoro povećati proizvodnju. Naredne godine očekuje ih investicija od milijun eura u hakere, novu liniju za sječkanje drvne mase za povećanje proizvodnje briketa i kogeneracije ali i investicija od 600 tisuća eura u 450 KW solarnu elektranu.

Tekst/foto: Vladimir Protić