Utorak, 05 Siječanj 2016 13:24

Odlično sačuvana graševina do siječnja dat će ledeno vino

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

IVICA PERAK JEDINI OD MALIH VINOGRADARA KUTJEVAČKOG VINOGORJA IMAO LEDENU BERBU -

MITROVAC – Na najboljim lokacijama kutjevačkog vinogorja, iznad Mitrovca, Ivica Perak, poznati enolog i mali vinar koji grožđe proizvodi na 11 ha, uspio je ove godine imati i ledenu berbu. Na pola hektara graševine, na 250 metara nadmorske visine uspio je sačuvati u odličnom stanju grožđe sve do siječnja i prvog snijega i temperatura ispod ništice. Perak ima dugogodišnja iskustva s ledenim berbama jer ih je kao glavni enolog Kutjevačkih podruma prvi puta na ovim prostorima organizirao još 1996. godine, a od kada je postao samostalni proizvođač vina ovo mu je druga ledena berba.

- Ovo je položaj Mitrovac, jedan od najboljih vinogradarskih položaja, ne samo kutjevačkog vinogorja, nego i šire. Nakon tri godine kada nisu bili uvjeti, dočekali smo odlično zdravstveno stanje i snagu grožđa, šećeri i kiseline su bile dobre te smo mogli određene količine ostaviti i za ledenu berbu. To je inače vrhunac vinogradarske proizvodnje da bi se zaokružila ponuda jedne vinske kuće. Od predikatnih vina najznačajnije je svakako ledeno vino. S ovih pola hektara očekujem najviše do 500 litara vina, što je višestruko manje od normalnih berbi, ali sam posebno zadovoljan jer to je najzahtjevnija berba koju samo rijetki vinogradari imaju – rekao je Ivica Perak, koji dodaje da je graševina inače najpogodnija kao sorta za ledene berbe, jer je idealna za kvalitetna vina, kasne berbe, specijalna vina, pjenušce i njene karakteristike dovode je do ledene berbe.

- Ovaj kraj ima odlične vinogradarske perspektive, jer kaže se ga vinogradarski raj koji ima mogućnosti da ima ledene berbe, da je to tipični i potpuni vinogradarski kraj. Kutjevačko vinogorje ima i tu potvrdu, jer od 1996. godine ja sam pokrenuo, tada kao glavni enolog u Kutjevačkom podrumu ledene berbe. Ova kutjevačka vinogorja su posebno pogodna za ovakve zahtjevne uzgojne oblike i proizvodnju perjanice među vinima, a to su ledena vina – ističe Perak, koji dodaje da će mu i ovogodišnje ledeno vino puno značiti u jednoj zaokruženoj ponudi vinske kuće Perak, koja ima kapacitet podruma od 80 tisuća litara.

- Da bi grožđe došlo u ovu fazu, smrznutih prosušenih bobica, mora se uzgoj prilagoditi i posebno mu se posvetiti još u zelenom stadiju, te dalje tehnologijom pratiti da bi se dobilo zdravo grožđe do siječnja, jer tada tek u našim krajevima dolazi do niskih temperatura ispod 7 stupnjeva. Nekoliko dana imamo temperature od minus 8 stupnjeva, a jučer čak minus 12, što je bio znak da možemo krenuti u ledenu berbu, jer su bobice potpuno u smrznutom stanju. Sada sama prerada i cijeđenje traje i dva dana, a sama fermentacija i do godine dana – kaže Perak, a o ledenom vinu kaže da ga piju iskusni vinoljubci i pravi zaljubljenici u vino, jer butelje takvog vina dosežu i cijenu do 60 eura. Stoga se ledeno vino pakuje u manje butelje od 0,2 i 0,375 l, no svaka vinska kuća koja se ozbiljno bavi vinarstvom teži da i ledeno vino ima u svojoj ponudi.

- Zbog činjenice da se jako smanjuje količina vina u ledenoj berbi, mnogi vinogradari se ne odlučuju na to, posebno u prijašnjim godinama kada se još uvijek tražilo veće količine vina. Prisutan je i rizik dali će grožđe izdržati do tih potrebnih uvjeta, što mnoge manje vinogradare odvraća od ledenih berbi. Mnogi se odlučuju za proizvodnju predikatnih vina, no ne i za ovaj vrhunac predikata, ledeno vino – dodaje Perak koji je uvijek po kvaliteti svojih vina odskakao od drugih, a tome svjedoče i brojna šampionska i zlatna priznanja i medalje za kvalitetu njegovih vina. Ova ledena berba očekuje svoje rezultate u ledenom vinu koje će biti spremno tek krajem 2017. godine, a tada spremno i za osvajanje novih priznanja.

Tekst/foto: Vladimir Protić