Subota, 15 Rujan 2012 15:22

Vrijedne gotičke freske iz 14. stoljeća

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POČETAK RESTAURACIJE FRESAKA OSAM STOLJEĆA STARE CRKVE SV. LOVRE -

POŽEGA - Nakon 30 godina istraživanja, radova i obnove, crkva sv. Lovre prije 13 godina konačno je bila osposobljena za liturgijske potrebe, ali nije dovršena u restauratorskom smislu. U njoj su sada ponovno stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda kako bi restaurirali i konzervirali vrijedne gotičke freske nastale polovicom 14. i na samom početku 15. stoljeća u svetištu crkve.

- Riječ je o sjajnom slikarstvu, posebno bih istaknuo scene nebeskog Jeruzalema na južnoj strani svetišta – ističe Ivan Srša, voditelj radova restauracije.

FRESKE01Freske osim toga imaju posebnu vrijednost zbog svoje očuvanosti jer iz toga vremena malo je tako dobro očuvanih zidnih slika kakve su u crkvi sv. Lovre. -Te freske kao i sama crkva sv. Lovre imaju svoju kulturno i povijesno značenje, ali osobito duhovno značenje jer je to jedan od rijetkih objekata koji je preživio vrijeme Otomanskog carstva i to zato jer je crkva bila pretvorena u džamiju. Ona ima svoju skoru osam stoljetnu povijest zidova, ali ove freske, dijelovi koji su sačuvani  svjedoče nam i o osam stoljeća duša, tj. onog okupljanja ljudi, vjernika u ovoj crkvi koja je služila baš njima - ističe požeški biskup dr. Antun Škvorčević.

Freske u crkvi sv. Lovre značajne su i s povijesno – kulturnog stajališta jer ovaj je prostor bio prostor susretišta. - Ove freske koje se trenutačno nastoje konzervirati, čistiti i ponešto obnavljati zanimljiv su spoj utjecaja bizantskog i zapadnog svijeta. Naime, na vrhu svoda svetišta imamo lik Krista dvostruko prikazanog što se gotovo nigdje neće susresti jer uvijek se prikazuje jedan lik. Ovdje imamo lik Isusa pantokratore koji postoji u bizantskoj tradiciji te pored njega drugi lik Isusa Maestas Domini – Veličanstvo Gospodnje. Ta činjenica govori kako ovdje nije bilo sukobljavanja već prožimanja različitih kultura, tako da obnova fresaka ide za tim da i danas razumijemo to svjedočanstvo katoličke otvorenosti kako bi nastavili na toj razini – poručuje biskup Škvorčević.

Tijekom obnove koje će potrajati dva mjeseca popunit će se, kaže Ivan Srša, nastale praznine na freskama gdje je to moguće, odnosno radi se rekonstrukcija natučenih fragmenata kako bi slika dobila smisao i bude lakše vidljiva. Zidne slike koje se ne budu mogle restaurirati one će se samo konzervirati. Očekuje se da će se radovima na ostalim freskama u crkvi nastaviti iduće godine.