Nedjelja, 17 Ožujak 2019 10:42

„Požegi s ljubavlju“ uz Dan grada

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

GODIŠNJI KONCERT GRADSKOG KULTURNO UMJETNIČKOG DRUŠTVA POŽEGA - 

POŽEGA – Gradsko kulturno-umjetničko društvo Požega povodom Dana grada i Grgureva održalo je godišnji koncert za Požegu i Požežane pod nazivom „Požegi s ljubavlju“. Kao prvo folklorno društvo grada Požege osnovani su 2005. godine, a djeluju u četiri sekcije. Uz odrasli folklor, pjevačku skupinu i tamburašku sekciju njeguju i dječji folklor. Nastupali su diljem Hrvatske, na poznatim smotrama Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, Međunarodna smotra folklora u Zagrebu, Državnoj smotri starogradskih i povijesnih plesova te u inozemstvu. Njeguju i a'capela pjevanje i sudjelovali su na natjecanjima i u tom segmentu folklora.

Podršku GKUD-u daje grad Požega, a gradonačelnik Darko Puljašić podršku je najavio i ubuduće za kvalitetne projekte i folklornu baštinu osobno došavši na koncert. – Povodom dana grada napravilo smo niz obilježavanja i priredbi. Ovo je samo jedna koja nas vraća u našu baštinu i kulturu, pod nazivom „Požegi s ljubavlju“ a mi ćemo također uzvratiti folklorašima s ljubavlju. Naša prekrasna i bogata Slavonija ima toga zaista mnogo i za vidjeti i za dušu, uživajte večeras u ovom koncertu.

Pod nazivom „Vesel'te se djevojčice“ požeški folkloraši izveli su splet pjesama i plesova Požege, a pod nazivom „Procvjetala ružica rumena“ gostujući članovi KUD Luka Ilić Oriovčanin iz Oriovca splet pjesama i plesova brodske Posavine. Nastupili su sa dva izlaska i Dječjim igrama i pjevanjem iz Slavonije i Dječjim igrama s pjevanjem iz Dalmacije, članice i članovi dječjeg folklora GKUD Požega.

U drugom izlasku domaćini su prikazali koreografiju „Stari splitski plesovi“ gdje su izveli varoške plesove grada Splita i Dalmacije. Gosti iz Oriovca izveli su pod nazivom „Alaj volim u kolu igrati“ splet pjesama i plesova Oriovačkog kraja. Za kraj u svom trećem izlasku GKUD Požega izveo je „Stupni nogom i zapjevaj glasno“ pjesme i plesove Korduna.