Nedjelja, 14 Travanj 2019 10:57

Održan 8. Županijski kulturni mozaik

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POVODOM DANA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE U ORGANIZACIJI ZAJEDNICE KULTURNIH UDRUGA - 

JAKŠIĆ – U do posljednjeg mjesta ispunjenoj Sportskoj dvorani Osnovne škole Mladost u Jakšiću održan je ovog vikenda 8. Županijski kulturni mozaik. Ovu, sada već tradicionalnu manifestaciju organizira povodom Dana županije Zajednica kulturnih udruga Požeško-slavonske županije.

Višesatni program započeli su umirovljenici Jakšića, a potom su slijedili HKUD ”Slavonija” Jakšić, KUD “Šijaci” Biškupci, Gradska glazba Trenkovi panduri Požega, KUD ”Berda” Brestovac, Češka beseda Kaptol, Češka beseda Bjeliševac, KUD “Seljačka sloga” Prekopakra, Muška pjevačka skupina “Grabarčani”, UO Plesna radionica Ilijane Lončar, Zavičajno društvo KUD ”Rama” Pleternica, GKUD Požega, Češka beseda Prekopakra, KUD “Orljava” Pleternica, Matica slovačka Kukučin-Kuntarić Jakšić, KUD “Bektež”, KUD “Ivo Čakalić” Kaptol, GPZ Lipik, KUD “Požeška dolina” Požega i Glazba Jakšić.

Nastupe kulturno-umjetničkih društava, zborova, plesnih i glazbenih skupina pozorno je pratilo stručno povjerenstvo koje će odlučiti o tome tko će našu županiju predstavljati na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima, a kao i prošle gosine povjerenstvo su činili etnolog dr.sc.Stjepan Sremac, diplomirana etnologinja Dubravka Matoković i profesor glazbe Slaven Batorek.

Sve sudionike i posjetitelje pozdravio je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

- Sa zadovoljstvom smo se obvezali na domaćinstvo Kulturnog mozaika u suradnji s HKUD-om „Slavonija“ i ostalim mjesnim udrugama i napravili sve kako bi se i gosti i izvođači dobro osjećali – rekao je načelnik Kovačević.

Pozdravljajući okupljene u sportskoj dvorani župan Alojz Tomašević je podsjetio kako županija slavi svoj 809.rođendan.

– Zahvaljujem vam se što niste zaboravili korijene, niste zaboravili djedove i očeve, majke i bake, ali još važnije, niste zaboravili da to nasljedstvo prenosite na mlade generacije koji se ponose onime odakle su došli roditelji. Dragi prijatelji, naša je obveza čuvati kulturu i tradiciju i pronositi ju diljem Hrvatske i Europe, a Županija će vam u tome i dalje svesrdno pomagati. Jer, pjesma i moltiva su nas sačuvali i održali – istaknuo je župan Tomašević.