Subota, 17 Studeni 2012 23:20

Velika koncentracija velikih tumula

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

NEOČEKIVANI REZULTATI NOVIH PRAPOVIJESNIH ISTRAŽIVANJA POŽEŠTINE -

ZLATNA DOLINA JE JOŠ PRIJE 28 STOLJEĆA BILA JEDINSTVENO PODRUČJE U EUROPI

TULNIK - To da je naselje iz starijeg željeznog doba iznad Kaptola u svoje vrijeme, dakle oko 7. stoljeća prije Krista bilo jedno od tadašnjih europskih moćnih prijestolnica istraživačima je već odavno poznato. Ali kako je moguće da je osim Kaptola u Požeškoj dolini postoje još dva takva naselja? Šest kilometara istočnije od Kaptola, iznad Lukača i Vetova te nekih dvadeset i pet kilometara jugoistočnije, u mjestu Tulnik, nalaze se ista takva naselja. Za sada je samo Kaptol ozbiljnije istraživan. Ovih dana u Tulniku se obavljaju geofizička istraživanja koja bi arheolozima trebala pomoći da točno odrede mjesta ispod kojih se krije vrijedno arheološko blago.

- U Tulniku su još 70-ih godina prošlog stoljeća registrirani veliki humci za koje se pretpostavljalo da pripadaju starijem željeznom dobu. Ti tumuli višestruko premašuju, čak i 20-ak puta, one koji su nam do sada bili poznati i pripadaju među najveće takve spomenike u Hrvatskoj. Nažalost, jedan od tih tumula je teško oštećen u posljednjih 40-ak godina te smo na njemu odlučili provesti jedno metodološko istraživanje kako bi utvrdili kako tim spomenicima pristupiti. Postoji poseban interes znanstvenika u Europi za našu metodu jer do sada im nitko nije pristupao kao mi. Radi se o jednom eksperimentu u koji je uključen docent dr. Branko Mušič sa Sveučilišta u Ljubljani sa svojom tvrtkom za obavljanje geofizičkih radova, a koja je jedna je od najboljih u Europi – objasnio je dr. Hrvoje Potrebica, predsjednik Centra za prapovijesna istraživanja.

A već prvi rezultati geofizičkih istraživanja u Tulniku govore, kako je istaknuo dr. Mušič, da stoljetne naslage zemlje kriju jednu intrigantnu i zanimljivu priču s kakvom se do sada nisu imali prilike susresti. A što se konkretno krije ispod zemljine površine arheolozi će u Tulniku pokušati saznati iduće godine jer na tome tlu svoju lopatu još nisu imali prilike zakopati. Međutim, već sada je jasno da se ovdje piše neka nova povijest Europe.

-Požeška kotlina s obzirom na groblje u Kaptolu i ove monumentalne grobove u Tulniku, a znamo barem za još jedno takvo groblje iznad Lukača i Vetova jedinstveno je područje u cijeloj Europi. Naime, nigdje unutar jedne zatvorene cjeline kakva je Požeška kotlina nemamo tri monumentalna groblja s tumulima. To je ustrojstvo kakvo do sada nitko još nije vidio, odnosno takva koncentracija moći na jednom malom prostoru u Europi još nije zabilježena. Nadamo se da će istraživanja dati odgovor zašto je to tako – poručuje dr. Potrebica.   (a.t.)