Nedjelja, 23 Lipanj 2019 17:24

KUD „Ivo Čakalić“ ugostio šest folklornih skupina

Ocijeni sadržaj
(21 glasova)

9. SMOTRA FOLKLORA „ŠOKAČKO SE KOLO VIJE“ U KAPTOLU  -

KAPTOL – KUD „Ivo Čakalić“ Kaptol proslavio je svoju 10. godišnjicu postojanja i rada, a upravo je organizirao i svoju 9. po redu smotru folklora pod nazivom „Šokačko se kolo vije“. U Školskoj sportskoj dvorani OŠ Vilima Korajca ugostili su pet folklornih skupina iz Slavonije i jednu iz Mađarske. Predsjednik KUD-a Slavko Čakalić na početku smotre pozdravio je sve gostujuće folkloraše i posjetitelje u dvorani, te se posebno zahvalio pokroviteljima općini Kaptol i Požeško-slavonskoj županiji. Zahvalio se i sponzorima koji im pomažu u organizaciji smotre, a posebno obitelji Ivanović, koja im je darivala originalnu i izvornu narodnu nošnju koja je ostala iza Ive Čakalića.

Sve u dvorani pozdravio je načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, te im zaželio mnogo godina rada i puno ovakvih smotri, te najavio i dalje pomoć, ovome za sada jedinom folklornom društvu na području općine Kaptol. Sve ih je pozdravio i smotru otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zaželjevši puno pjesme, jer Slavonija je uvijek pjevala, poručio je Tomašević, - i kada se rađalo, radilo, svatovalo i ratovalo, pjesma je uvijek Slavoncu bila bitna u njegovom životu, pa neka se i večeras uz pjesmu slavi. Smotru je pohodio i zamjenik gradonačelnika grada Požege Ferdinand Troha.

Na početku smotre predstavili su se najmlađi folkloraši domaćina, Dječja skupina KUD-a Ivo Čakalić sa spletom dječjih igara i plesova. Sa nekoliko pjesama i plesova predstavila se i odrasla skupina kaptolačkog KUD-a. Već drugu godinu gostuju im i folkloraši iz Mađarske, skupina Lele s Balatona koja je dobila veliki pljesak za brze mađarske plesove. Predstavio se i tek dvije godina star KUD Lipik s pjesmom i plesom Posavine, a i tek stasali KUD „Orljavica“ iz Kuzmice kojima je ovo bio drugi nastup nakon osnivanja prošle godine. Odlično je nastupio KUD Josip Šošić“ iz Tenje sa svojim poznatom ženskom pjevačkom skupinom, a još poznatijom muškom pjevačkom skupinom „Baće iz Tenje“ koje su posjetitelji posebno srdačno pozdravili. Svojim pjesmama i plesom predstavili su se i članovi KUD „Smilje“ iz Slavonskog Broda.