Breadcrumbs

Ponedjeljak, 15 Srpanj 2019 09:58

Održano predavanje na temu Željeznog doba Zlatne doline – Kaptol u europskom kontekstu

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - „Željezno doba Zlatne doline – Kaptol u europskom kontekstu/Iron Age of the Golden Valley – Kaptol in European Context“ naziv je predavanja održanog u požeškom Gradskom muzeju na kojemu su svoja istraživanja i radove predstavili dr. sc. Hrvoje Potrebica i Manuel Fernández Götz sa Sveučilište u Edinburghu. Ova zanimljiva i nepresušna tema, kao i njezini iskusni istraživači, okupila je veliki broj posjetitelja pa se za poslušati predavanje tražilo mjesto više.

Kako kaže dr.sc. Hrvoje Potrebica, značenje Kaptola u svjetskim razmjerima je vrlo impresivno jer je riječ o raskrižju kulturnih zona, odnosno kulturnih centara.

- Kaptol se nalazi na jednom kulturnom raskrižju Europe, kada gledamo civilizacijske krugove - srednjoeuropski krug, kontinentalno europski krug u kojem se razvijaju određene kulture, različiti načini razmišljanja i pogled na svijet, a s druge strane imamo istočne kulture, kulture koje su okrenute stepama, nomadskom načinu razmišljanja koji je istočno od Dunava i kulture koje preko Balkana donose sredozemne, grčke utjecaje na ovaj prostor. Kaptol se nalazi na u fokusu sva tri kulturna centra i ono što danas smatramo određenim nedostatkom tada je to bio privilegij jer je upravo ova naša Zlatna dolina imala monopol za kulturni transfer, odnosno oni su jedini poznavali sva ta tri svijeta. – rekao je Potrebica.

Uz tumule i nekropolu svoje značenje imat će i kaptolsko naselje čije otkriće je tek u početnoj fazi. Geofizikalna istraživanja potvrdila su da na kaptolskom brdu postoji izuzetno uređeno naselje gotovo urbane strukture.

- Arheološki nalazi i znanstvena istraživanja potvrdili su kako je lokalitet na prostoru Kaptola i Požeške kotline po mnogo čemu jedinstven, a preostaje da se ta jedinstvena baština kontinuirano istražuje, ali i valorizira od strane lokalne zajednice pa i u onom gospodarsko-turističkom segmentu. Stalno govorimo o kulturnoj baštini, a zaboravljamo kako netko mora biti i baštinik te baštine. Zajednica je baštinik te baštine i pokušavamo to na neki način vratiti. Jedan od projekata je „Interreg projekt „Iron-Age-Danube“ koji smo radili ovdje i upravo je Kaptol bio jedan od pokaznih mjesta u kojima se u ovom dijelu Europe pokazivalo na koji način pristupiti toj baštini, kako je valorizirati i inkorporirati u turističke proizvode, u nešto što zajednica može koristiti i iz čega konačno može dobiti nekakvu korist. U principu trebamo na taj način razmišljati jer kuća koja se koristi je i uredna, a ako se ne koristi i zaključa ona uglavnom i propada. – ispričao je Potrebica te dodao da kada je riječ o samoj građi, Gradski muzej u Požegi trenutno ima jednu od najboljih željezno dobnih zbirki u istočnoj Europi.

Dr. sc. Hrvoje Potrebica ravnatelj je Centra za prapovijesna istraživanja, redovni profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu te predavač na Katedri za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu dok je Manuel Fernandez Götz sa Sveučilište u Edinburghu svjetski poznati arheolog za razdoblje željeznog doba koji od prošle godine istražuje i svjetski poznati lokalitet Kaptol.