Petak, 04 Listopad 2019 13:41

Otvorena izložba - Mladi čuvaju baštinu: požeški gimnazijalci i Grgurevo

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Mladi čuvaju baštinu: požeški gimnazijalci i Grgurevo naziv je otvorene izložbe čiji su autori učenici 4.c i 4.d razreda pod mentorstvom prof. Marine Farkaš, prof. Sanje Musil i dr.sc. Rahele Jurković. Riječ je o izložbi koja predstavlja aktivnosti i dojmove mladih, učenika Gimnazije Požega, na temu zaštićenog nematerijalnog dobra Požeški vinogradarski običaj - Grgurevo. Dio je to programa „Požega, Grgurevo i tradicijsko vinogradarstvo požeškog kraja“ koji je osmislila i vodila dr.sc. Rahela Jurković, uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Požega.

Ispred Gimnazije Požega okupljene je pozdravila ravnateljica škole dr.sc. Vesna Vlašić, a više o samome projektu ispričala je njegova inicijatorica dr.sc. Rahela Jurković. Program o Grgurevu prihvatilo je i podržalo Ministarstvo kulture, a značajnu potporu u provedbi programa dao je Grad Požega na čelu s gradonačelnikom Darkom Puljašićem. Gimnazija Požega jedan je od ključnih nositelja programa, a od ostalih sudionika programa koji su istraživali i pronosili znanje i iskustvo o Grgurevu i požeškom vinogradarstvu na mlađe generacije, ali i na one starije, posebno se istaknuo trud etnologinje Maje Žebčević Matić iz Gradskog muzeja Požega, poznatih požeških vinogradara i vinara Ivice Ajanovića i Vlade Bauera, te povjesničara Gorana Hruške.

- Anketa koji su učenici Gimnazije proveli među stanovnicima Požege govori o tome da se o Grgurevu kao vinogradarskom običaju nedovoljno zna, a polovica ispitanika na pitanje kako slave Grgurevo odgovorila je „nikako“. Stoga je ova izložba prilika da se prisjetimo Grgureva i razmislimo kako možemo svi, zajedno mlađe i starije generacije, proslaviti sljedeće Grgurevo na autohtonim, prekrasnim lokalitetima požeških vinograda te da razmislimo kako možemo očuvati ono što je sama bit Grgureva – druženje uz pjesmu, jelo i piće požeškoga kraja. – rekla je dr.sc. Jurković.

U ime Grada Požege važnost ovog projekta istaknuo je i gradonačelnik Darko Puljašić.

- Hvala svima koji rade na promicanju bogatstva Požege i požeškog kraja. Drago mi je da naša mladost zna tko su i odakle dolaze, što su naši preci nama ostavili i čime se trebamo ponositi. Najvažnije, moramo to zabilježiti da se ne bi sutra zaboravilo. Grgurevo je običaj koji je obilježio povijest Požege i posebna mi je čast što mogu otvoriti ovu izložbu, kao i obećati da će Grad Požega još više raditi na promicanju i očuvanju tradicije, a na vama mladima je da se ponosite svojim gradom. – poručio je gradonačelnik Darko Puljašić.