Četvrtak, 17 Listopad 2019 14:14

„Sva lica Grgureva“ i kako ga Požežani obilježavaju od davnina

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

PREDAVANJE UZ MEĐUNARODNI DAN NEMATERIJALNE KULTURNE BAŠTINE - 

POŽEGA - U Gradskom muzeju Požega uoči Međunarodnog dana nematerijalne kulturne baštine pred zaista punom dvoranom održano je predavanje Požežanima uvijek zanimljive teme – Grgureva. „Sva lica Grgureva“ – i kako da Požežani obilježavaju od davnina obradila je etnologinja i viša kustosicamuzeja, Maja Žebčević Matić te prikazala osnovne elemente ovog jedinstvenog vinogradarskog običaja. Na veoma zanimljiv način uz brojne fotografije, povijesne dokumente, prikaze u arhivama, ulomke iz književnih uradaka, pojasnila je njihove promjene u raznim povijesnim okolnostima i političkim kontekstima koji su ovom jedinstvenom požeškom običaju ili oduzimali ili dodavali značaj.

Grgurevo se valjda slavi od samih tih događanja oslobađanja Požege od Osmanlija, oduvijek se slavilo u vinogradima iznad Požege, jer je uvijek bilo bitno za Požežane, imati svoj vinograd na brdima iznad grada. Oduvijek se slavilo uz glasno pucanje iz kubura i mužara, a tek kasnije i iz ručno rađenih topova. Slavilo se uvijek uz dobro jelo, a već u prvim zapisima spominjalo se gotovo autohtono vinogradsko jelo, vinogradarski ćevap. Delicija je to koja se spravlja na ražnju, najbolji dijelovi svinjetine, junetine, garnirani slaninom, lukom i omotani maramicom. Naravno da se često slavilo i uz pečenog odojka na ražnju no uvijek u svim zapisima piše da se obilno pilo vino.Za stare Požežane je to uvijek bio važan datum, 12. ožujka, tako da imamo i zabilježeno slavljenje Grgureva i u inozemstvu, gdje god se našlo Požežana, koji su oduvijek poštivali taj dan.

Maja Žebčević Matić zahvalila se svima koji su joj pomogli u ovoj velikoj analizi Grgureva i običaja slavljenja Grgureva, svojim fotografijama, zapisima, dokumentima, diplomama, pa i posudbi topa Krnje za ovo predavanje.