Subota, 26 Listopad 2019 11:47

Josip Fajdić „Leksikon istaknutih i zaslužnih Gospićana"

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

PROMOVIRANA NOVA KNJIGA IZ CIKLUSA ZNAMENITI LIČANI - 

POŽEGA – Iz ciklusa „Znameniti Ličani“ izašla je nova knjiga, našeg sugrađana, prof. dr. sc. Josipa Fajdića, koja je javnosti predstavljena u Županijskoj vijećnici. „Leksikon istaknutih i zaslužnih Gospićana u prošlosti i sadašnjosti“ šesta je po redu knjiga koju je napisao prof. Fajdić. Uz stručnu literaturu svoje specijalnosti, on se uz niz svojih opisa i zapisa iz Požeštine, najviše bavio svojim korijenima i porijeklom, pa je često pisao o Lici, ljudima i događajima iz Like. Niz godina je na čelu Ličke zavičajne udruge Vila Velebita Požega, pa se jedan veliki dio njegovog rada odnosi na promicanje kulture, posebno vraćanje spomena na njegovu Liku i Ličane. Svim svojim radom, a posebno u nakladništvu povezivao je svoju rodnu Liku i svoju Požeštinu u kojoj je proživio čitav život i sve godine rada.

Leksikon istaknutih i zaslužnih Gospićana u prošlosti i sadašnjosti predstavili su prof. dr. sc. Željko Glavić kao uvodničar i moderator, a još više kao radni kolega i ravnatelj Opće županijske bolnice Požega, gdje je Josip Fajdić odradio svoj radni vijek. O knjizi i autoru govorio je prof. dr. sc. Željjko Holjevac, kao glavni urednik i dr. sc. Mihaela Markovac, prof. povijesti, kao recenzent knjige. O samoj knjizi koja ima 300-njak stranica, kako je nastala, što sve obuhvaća govori je sam autor i na taj način je približio posjetiteljima promocije. Knjiga je izdana u nakladi LZD Vila Velebita Požega, a izdana je u nakladi od 350 primjeraka.

Promociji su nazočili i požeški gradonačelnik Darko Puljašić, njegov zamjenik Ferdinand Troha, brojni kolege liječnici iz OŽB Požega, djelatnici u kulturi, povijesti i obrazovanju. Promociju su na početku sa dvije pjesme uveličali članovi Mješovitog pjevačkog zbora Vila Velebita Požega.