Utorak, 24 Prosinac 2019 10:04

Dugoočekivani koncertni klavir stigao je u Glazbenu školu Požega

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Dugoočekivani koncertni klavir marke Steinway & Sons D-274 iz hamburške tvornice klavira stigao je u Glazbenu školu Požega.

Gotovo 3 metra dug i 500 kg težak instrument krasit će Koncertnu dvoranu škole, a povodom njegove inauguracije organiziraju i koncert 16. siječnja 2020. godine kada će poznati pijanist Aljoša Jurinić prezentirati svu raskoš zvukovnih mogućnosti vrijednog instrumenta.

Koncertni klavir marke je Steinway & Sons. Dvije su takve tvornice u svijetu, u New York-u i ona u Hamburgu, koju su djelatnici škole i posjetili u zbog selekcije klavira.

Ispred škole selekciji su prisustvovali pročelnica Odjela za klavir i orgulje Marija Milinković, prof. mentor i ravnatelj Glazbene škole Požega Alen Kovačević, mag. mus. Selekciju je vodio hrvatski pijanista Aljoša Jurinić, poznat kao finalist međunarodnog Chopinovog natjecanja u Varšavi.

Veliko iznenađenje su doživjeli pri ulasku u tvornicu gdje se vijorila hrvatska zastava, a imena predstavnika bila su ispisana na monitoru predvorja.

Prije selekcije organiziran je obilazak tvornice gdje su saznali puno zanimljivost o klaviru kojega kupujeu. U tvornici Steinway & Sons u Hamburgu klavire izrađuje 340 eksperata prema patentu koji se nije mijenjao od 1880. god. Jedinstveni su po tome što daske za tijelo klavira izrađuju iz jednog komada. Takvih dvadesetak dasaka se slojevito lijepe svježim ljepilom koje svakodnevno kuhaju, također prema receptu iz 1880. godine.

Za unutarnje daske tijela klavira koristi se javor iz Kanade, a za vanjske mahagonij iz Indonezije.

Izradi klavira, koje traje godinu dana, prethodi dvogodišnje sušenje drveta.

Za izradu glasnjače klavira koriste se daske drva koja rastu iznad 1000 m nadmorske visine jer tamo, zbog vlažnosti zraka, stabla sporije rastu te su godovi gušći što u konačnici znači da će prijenos zvuka biti bolji.

Nevjerojatno je koliko su dosljedni svojim postupcima, a kvaliteta se vidi i po tome što glasnjača klavira ni nakon 100 godina ne pukne unatoč napetosti 200-tinjak žica koji postižu pritisak od 20 tona.