Ponedjeljak, 03 Veljača 2020 10:14

Noć muzeja u Pakracu nezaobilazan je kulturni događaj

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

PAKRAC - Iza nas je još jedna muzejska noć, i to petnaesta po redu manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, da bi tijekom posljednjih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. 

Iznimka nisu ni naši lokalni muzeji pa je tako u Muzeju grada Pakraca „Noć Muzeja“, koja se održala 31. siječnja, bila posvećena obljetnicama i proslavi istih. Pakrački je gradski muzej protekle 2019. godine obilježio prvih deset godina svoga rada i djelovanja, stoga su tijekom ove muzejske noći prikazana dosadašnja postignuća, raznolikost djelatnosti koja se razvija, kao i projekti koje je muzej potaknuo i proveo, istaknula je Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca.

Svečanost su svojim glazbenim nastupom uveličali učenici Osnovne glazbene škole Pakrac Lovro Zednik, Petra Martinović, Jakov Švajghart i Dorian Žunić, dok je Andrija Runje, umirovljeni nastavnik hrvatskog jezika i povijesti te knjižničar u osnovnim školama u Badljevini i Pakracu pročitao pjesmu "Noć muzeja" napisanu posebno za ovu prigodu ceremonije otvorenja, koju je pak svečano otvorila pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, pohvalivši pri tome trud i sustavni višegodišnji rad muzejskih djelatnika.

Posjetitelji su tijekom interesantnog i šarolikog programa, koji je započeo u 18 sati te potrajao duboko u noć, mogli pogledati prigodnu izložbu posvećenu desetogodišnjem postojanju i radu pakračkog muzeja. Također, povodom pete obljetnice projekta prezentiran je i redizajnirani portal Digi Pakrac na kojem se nalaze digitalizirani materijali vezani za povijest našeg kraja.

S obzirom na to da se ove godine obilježava 200. godišnjica rođenja grofa Julija Jankovića, rođenog upravo u Pakracu, program se dotaknuo i ove, za lokalnu povijest važne obljetnicu i to uz pomoć OGŠ Pakrac te Pivovare Slavonica, čije prvo pivo "Grof" nosi naziv upravo prema Juliju Jankoviću.

Bilo je i prilike za kreativnu zabavu pa su tako posjetitelji mogli naučiti nešto više o 3D printanju te pogledati postav 3D modela Gorana Arbanasa, koji je nedavno na ovaj način "oživio" i lipički Kursalon, o čemu smo nedavno pisali na našem portalu.

Čokolada je uvijek bila neizostavni dio zabava i slavlja pa su tako u muzeju prezentirane slatke tajne ove namirnice, konkretno "Amaris" čokolada koju proizvode Pakračani Stevo Nagy i Dijana Pijuko.

Noćni obilazak muzeja s naglaskom na one prostore koji su inače nedostupni javnosti otkrio je mnoge muzejske tajne, a tijekom ove duge noći, dodijeljena su i priznanja te zahvale svima onima koji su na neki način doprinijeli uspješnosti rada i djelovanja muzeja u njegovih prvih deset godina postojanja pa je tako ravnateljica Jelena Hihlik uručila prigodne poklon pakete Josipu Buljanu, Božidaru Saviju, Siniši Njegovanu Stareku, Hrvoju Šebiću, Stevi Nagyju, Davoru Huški, Zlatku Grčeviću, Marku Barčanu, Goranu Arbanasu, Borislavu (Bori) Černiju, Stjepanu Benkoviću, Mariu Sariću, Marijanu Pinhaku, Vlastitom pogonu Grada Pakraca, Antunu Bariću, Anamariji Blažević, Otu Kramlu, OŠ "Braće Radić", OGŠ Pakrac, Gradskoj knjižnici Pakrac, Josipi Pepici Kordić, Daneli Vujanić te udruzi "Hrvatski pleter", čije su članice i ovom prilikom prezentirale svoj rad.

Velika prezentacija na temu ratnog zrakoplovstva

Nasuprot pakračkog gradskog muzeja nalazi se još jedan muzej zanimljive tematike, riječ je o Muzeju vojne i ratne povijesti kojeg vodi prof. Mario Tušek i koji je smješten u Staroj gradskoj vijećnici. U samom muzeju prigodom ove muzejske noći bio je otvoren stalni postav, dok se u gradskoj vijećnici u sklopu Kurije Janković održala velika prezentacija vezana za temu ratnog zrakoplovstva.

Tako su posjetitelji mogli vidjeti dvije izložbe fotografija, prezentaciju zrakoplovne opreme koju su prikazali članovi Udruge za očuvanje hrvatske zrakoplovne baštine, dok je Muzej vojne i ratne povijesti predstavio svoju bogatu arhivu vezanu za zrakoplovstvo, a koju čini nekoliko stotina knjiga, časopisa, dokumenata i fotografija.

Klub za plastično maketarstvo MAKOS iz Osijeka predstavio se sa svojim maketama zrakoplova, a gospodin Marko Malnar iz Prezida predstavio se s možda najvećom kolekcijom oznaka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Hrvatskoj.

Također, pripadnici HGSS stanice Požega prikazali su rad sa svojim dronovima, dok je za najmlađe prezentiran simulator letenja koji su predstavili članovi Zajednice tehničke kulture grada Požege.

Izvor: compas.com.hr