Subota, 27 Lipanj 2020 09:59

U Gimnaziji Požega predstavljena Spomenica prigodom 320. obljetnice osnutka škole

Ocijeni sadržaj
(20 glasova)

POŽEGA - U prostorijama knjižnice požeške Gimnazije predstavljena je Spomenica u povodu 320. obljetnice osnutka Gimnazije u Požegi koja je svojevrsna kruna cjelogodišnjeg programa obilježavanja te visoke obljetnice, a okuplja zapise bivših i sadašnjih gimnazijskih profesora koji su u školskim izvješćima ili u posebnim stručnim i znanstvenim radovima te člancima sažimali povijest škole do svog vremena, detaljno obrađujući neku važnu povijesnu temu ili se osvrtali na ključne suvremene događaje. Svečanoj promociji i predstavljanju knjige, nazočila je ravnateljica Gimnazije dr.sc. Vesna Vlašić, glavni urednik psiholog Ivo Žanetić, požeški gradonačelnik Darko Puljašić te ostali uzvanici.

Ova spomenica dokument je vremena i samim time iznimno je vrijedna, a kao podloga poslužit će svima koji se budu bavili istraživanjem povijesti Gimnazije, naglasila je ravnateljica Vlašić.

- Ova spomenica nastajala je godinu dana kao rezultat entuzijazma profesora Gimnazije koji dragovoljno darovali svoje vrijeme, svoje znanje i ljubav kako bismo mi danas u ruci držali ovu vrijednu knjigu. Knjiga govori o tome tko smo bili, što smo danas i gdje ćemo biti. Iznimno je vrijedna jer ona je dokument vremena i služit će kao podloga svima onima koji budu istraživali povijest naše škole.

Uz glavnog urednika, psihologa Ivu Žanetića, knjigu su uredili kroatistica, sociologinja i knjižničarka Ivana Kajinić-Čenić, povjesničar i geograf Dragan Siluković, povjesničarka i kroatistica Nataša Puljašić, pedagoginja Manuela Zima-Čevapović, informatologinja i kroatistica Anamarija Ivčetić te kroatistica Marija Mrkojević koja je ujedno i autorica većine fotografija. Knjiga je velikim dijelom sastavljena na prethodnim tekstovima koji su objedinjeni, a što dosad nije bio slučaj, objasnio je glavni urednik i psiholog Ivo Žanetić.

- Najviše je to zasluga ovog našeg tima koji je dosta vremena utrošio da svojim snagama sastavimo knjigu. Ona je nastala velikim dijelom na prethodnim tekstovima i izvorima, ali nisu do sada tako bili spojeni, a povezali smo i stoljeća do ove naše sadašnjost gdje opisujemo od onih prvih do današnjih dana što se u školi dogodilo. – pojasnio je Žanetić.

Spomenica Gimnazije, vrijedna je knjiga iz koje zaposlenici, učenici, njihovi roditelji i zainteresirana šira javnost mogu upoznati „duh“ Gimnazije, njenu kulturu i tradicije te ključne događaje i osobe iz njene povijesti. Sam sadržaj knjige podijeljen je na sedam poglavlja: Poslanje i značaj, Povijest, Izdvojene povijesne teme, Nasljeđe, Uspomene i osvrti, Sadašnjost i Pogled u budućnost, a kroz sva ta poglavlja, Spomenica donosi mnoge zanimljive, prepoznatljive i usporedive pokazatelje stanja u društvu i obrazovnom sustavu tijekom stoljeća.

Foto: pozeskivodic.com