Ponedjeljak, 03 Kolovoz 2020 13:21

Grand Prix 28. Festivala jednominutnog filma pripao autorima iz Južne Afrike za film "Foxtrot Alpha“

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - Nekoliko puta odgađan zbog situacije s korona virusom, konačno je održan 28. Hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegi, no u nešto izmijenjenom izdanju prilagođenom epidemiološkim mjerama. Projekcija je održana za požeške ljubitelje "jedne minute" na parkiralištu Hotela Grgin dol pod maskama, ali zaštitnim, i uz razmak među posjetiteljima što je znatno ograničilo broj gledatelja i bez kao prošlih godina brojnih gostujućih autora i gostiju iz cijelog svijeta. Održane su dvije projekcije filmova, a i žiri je zasjedao na daljinu i preko video veze. Naravno da je izostalo i svečano proglašenje i uručivanje nagrada najboljima.

fef27b5b3ea42a9a86ede488e285bf2d XLDirektor festivala je na tiskovnoj konferenciji za medije predstavio i novi 15. po redu DVD sa 60 filmova koji su ove godine bili u konkurenciji za nagrade, te naglasio da je na ovaj način dostupan svima u svijetu predstavljeno do sada oko tisuću filmova. - Kao organizatori smo jako zadovoljni programom jer nije bilo pada u kvaliteti filmova, zastupljeni su razni žanrovi, ima ih i igranih, dokumentarnih, animiranih, a imamo čak i mali blok filmova o korona virusu. Autori su se već u ova tri mjeseca okrenuli problemima koji nas tište i uspjeli snimiti film o tome, Zadovoljni smo što smo festival ipak uspjeli održati i nadam se kako ćemo iduće godine raditi u boljim uvjetima – rekao je direktor festivala Željko Balog.

U ime Grada Požege festival je otvorio gradonačelnik Darko Puljašić. - Drago mi je da smo, unatoč svim problemima koji su nas snašli, već 28 godina zajedno i što mi je pripala čast otvoriti još jedan Hrvatski festival jednominutnih filmova. Uživajmo u programu – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Prema ocjeni stručnog suda Grand Prix ovogodišnjeg 28. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova u Požegi osvojio je tim autora iz Južne Afrike s filmom „Foxtrot Alpha“. Prva nagrada pripala je poljskom autoru za film "Twoje zęby ładniejsze" (Tvoji zubi su ljepši), drugu nagradu osvojio je Teymour Ghaderi iz Irana za film „The father of trees“ (Otac drveća), dok je treća nagrada ove godine također otišla u Iran za film „Silent lighthouse“ (Nijemi svjedok). Međunarodni ocjenjivački sud bio je u sastavu Nedžad Begović i Namik Kabil iz Bosne i Hercegovine te Velimir Grgić, Dario Lonjak i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske.
Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 437 filmova iz 40 zemalja sa svih kontinenata svijeta, a nove zemlje su Alžir, Južnoafrička Republika i Kazahstan.

Na dosadašnjih 28 festivala bilo je prijavljeno oko 8.000 filmova iz ukupno 91 zemlje svijeta. Hrvatski festival jednominutnih filmova najstariji je međunarodni filmski festival utemeljen u Hrvatskoj. Festival njeguje specifičnu formu – jednu minutu koja je, bez obzira na žanr, itekako izazovna i poticajna za kreativnost autora.

Festival je održan uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Požeško-slavonske županije i Grada Požege te uz potporu Grada Kutjeva, TZ općine Velika, te općina Brestovac, Jakšić i Kaptol.