Utorak, 22 Prosinac 2020 08:59

Moje drago srce - Natječaj za najljepše ljubavno pismo

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Riječima Moje drago srce započinje, prema mišljenju većine književnih kritičara, jedno od najljepših, najintimnijih, najtužnijih i najčitanijih pisama u hrvatskoj književnosti – oproštajno pismo Petra Zrinskoga voljenoj supruzi Ani napisano netom prije njegova pogubljenja. Petar Zrinski, vojskovođa, hrvatski ban i pjesnik, rodio se u Vrbovcu 1621. godine. Bio je u braku s Anom Katarinom Zrinski. Nakon uhićenja, istrage i jednogodišnjega tamnovanja zbog urote je pogubljen zajedno s Franom Krstom Frankopanom 30. travnja 1671. godine. Prije smrti napisao je svojoj supruzi pismo Moje drago srce.

Ogranak Matice hrvatske u Požegi o 400. obljetnici rođenja Petra Zrinskog i 350. obljetnici pogubljenja P. Zrinskog i F. Krste Frankopana organizira Natječaj za najljepše ljubavno pismo imaginarnoj osobi  za učenike između 14 i 18 godina.

Rok predaje pisma: 

31.01.2021.

Način slanja pisma:

Na e- mail Matice hrvatske: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napomene:

Sva pisma moraju biti potpisana zaporkom po vlastitom izboru (zbog anonimnosti pri čitanju pisama).

Molimo vas da u e-mailu dodatno navedete:

- svoje ime i prezime i pripadajuću zaporku

- broj telefona i  e-mail adresu

- naziv škole koju pohađate i razred

Važno:

Pismo treba biti isključivo u proznom obliku.

Pismo ne smije biti već objavljeno niti istodobno poslano na neke druge natječaje.

Sva pisma trebaju biti napisana pismom Times New Roman, veličine 12 točaka, s proredom 1,5.

Autor(ica) slanjem pisma pristaje na eventualno objavljivanje na mrežnim stranicama Ogranka i u Požeškoj kronici.

Objava rezultata:

Na svečanosti uz Valentinovo, u Požeškoj kronici i na Facebook stranicama Ogranka MH u Požegi.

Završna svečanost (čitanje najljepših pisama i nagrađivanje):

Valentinovo

Prosudbeno povjerenstvo za čitanje i ocjenjivanje pisama:

 Blanka Đimoti Zima, Anita Katić, Marijana Ćorluka

Privitak:

Pismo Petra Zrinskog

Moje drago srce. Nimaj se žalostiti svrhu ovoga moga pisma, niti burkati. Polag Božjega dokončanja sutra o desete ore budu mene glavu sekli, i tulikajše naukupe tvojemu bratcu. Danas smo jedan od drugoga srčeno proščenje uzeli. Zato jemljem ja sada po ovom listu i od tebe jedan vekovečni valete, Tebe proseči, ako sam te u čem zbantuval, aliti se u čemu zameril (koje ja dobro znam) i oprosti mi. Budi Bog hvaljen, ja sam k smrti dobro pripravan, niti se plašim. Ja se ufam u Boga vsemogučega, koji me je na ovom svitu ponizil, da se tulikajše mene hoče smilovati, i ja ga budem molil i prosil (komu sutra dojti ufam se), da se mi naukupe pred njegovim svetim thronušem u diki vekovečne sastanemo. Veče ništar ne znam ti pisati, niti za sina, niti za druga dokončanja našega siromaštva, ja sam vse na volju Božju ostavil. Ti se ništar ne žalosti, ar je to tak moralo biti. U Novem Mestu pred zadnjim dnevom mojega zaživljenja, 29. dan aprila meseca, o sedme ore podvečer, leta 1671. Naj te Gospodin Bog s moju hčerju Auroru Veroniku blagoslovi.

Groff Zrini Petar

***********************************

Moje drago srce. Nemoj se žalostiti zbog ovoga mojeg pisma niti uzrujavati. Po Božjoj volji, sutra u deset sati će mi glavu sjeći, kao i tvojem bratu. Danas smo se mi svečano oprostili jedan od drugog. Zato pišem sada po ovom listu i od tebe tražim jedan konačni oproštaj, tebe moleći ako sam te u nečem naljutio ili ti se nečim zamjerio (kako ja znam nekad) oprosti mi. Bogu hvala, ja sam se za smrt dobro pripremio i ne bojim se. Uzdam se u Boga Svemogućega, koji me je na ovom svijetu ponizio, da mi se smiluje, i molit ću Ga (Kojem se sutra nadam doći) da se svi mi zajedno pred Njegovim svetim prijestoljem u slavi zauvijek nađemo. Više ne znam što bih ti mogao napisati. Ja sam sve ostavio na Božju volju. Ti se ništa ne žalosti, jer to je moralo tako biti. U Novom Mjestu, pred zadnji dan mojeg života, 29. dana, travnja mjeseca u sedam sati uvečer, godine 1671. Neka te Gospodin Bog s mojom kćeri Aurorom Veronikom blagoslovi.

Grof Zrinski Petar