Utorak, 05 Siječanj 2021 10:20

Povijesni dan za požeški Gradski muzej – započela selidba

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Započela je selidba Muzeja iz sadašnjih prostoru u susjednu zgradu, Ulica Matice hrvatske br. 3 (bivša Slavonka) kako bi se započela dugoočekivana dogradnja i rekonstrukcija tri zgrade našeg muzeja u sklopu projekta „Požeške bolte“.

Požega će nakon završetka projekta dobiti muzej dostojan grada koji se svojom poviješću i kulturom isticao na slavonskim prostorima od samih početka svoga postanka. Podsjetimo, projekt „Požeške bolte“ jedan je od najznačajnijih projekata Grada Požege, ukupne vrijednosti 41.116.574,93 kn, pri čemu bespovratna sredstva iz fondova EU iznose 33.499.999,97 kn. Partneri na projektu su Gradski muzej Požega i Turistička zajednica grada Požege, a projektom je zamišljeno objedinjavanje kulturno-povijesnih, društvenih, enoloških, gastronomskih, prirodnih i ostalih turističkih potencijala te unapređivanje njihove kvalitete, kao i brendiranje turističkih potencijala. Primaran naglasak je na rekonstrukciji zgrade i postavljanju stalnog postava Gradskog muzeja Požega koji predstavlja centralno mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada uz opremanje Centra za posjetitelje "Požeška kuća" kao početnog mjesta od kojeg cijela turistička priča počinje.

Gradski muzej Požega jedan je od najstarijih muzeja na prostoru istočne Hrvatske, a trenutno se u njemu nalazi više od 30 tisuća predmeta koji su prikupljani dugi niz godina. Upravo je njegova obnova, odnosno rekonstrukcija zgrade i postavljanje stalnog postava najznačajniji dio ovoga projekta.

Foto: Gradski muzej Požega