Banner 750x94 bozic 1

jumbo1

Breadcrumbs

Utorak, 12 Siječanj 2021 08:35

Polaganjem vijenca i kulturnim programom obilježena 119. obljetnica rođenja Dobriše Cesarića

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Dani Dobriše Cesarića svečano započinju  u  Osnovnoj školi Dobriše Cesarića u Požegi  10. siječnja 2021. god., a ove godine obilježili su ih po 16. puta. Na ovaj način obilježava se rođenje svjetski poznatog pjesnika  koji je rođen 10. siječnja  1902. godine u Požegi. Na njegovu rodnu kuću, pored spomen ploče vijenac su  položili  predstavnici  Osnovne škole Dobriša Cesarić i zamjenik gradonačelnika Grada Požege gospodin Ferdinand Troha.  IMG 1321

Kada govorimo o velikanima Hrvatske, Dobriša Cesarić  sasvim je sigurno jedan od njih. Čovjek čije je ime zlatnim slovima zauvijek upisano u knjige najsvjetlijih trenutaka književnosti u Hrvata. Dobriša Cesarić  poznat kao pjesnik jednostavnog izraza i osebujnog motivskog svijeta. Pjesme su mu redovito pisane jednostavnim jezikom, stoga su lako razumljive. Lirski izraz najprevođenijeg hrvatskog pjesnika Dobriše Cesarića najbolje karakterizira matoševsko-vidrićevska tradicija koju je uzdigao do razine nesumnjive autentičnosti i originalnosti u koje unosi osobni pjesnički izraz.

Ovim putem se zahvaljujemo svima  u radu na očuvanju misli na ovog velikog umjetnika jer u kulturi je ponekad i teško trajati ovako dugi niz godina, a sada u doba pandemije još i teže.  Ostavština Dobriše Cesarića, pjesme uz koje odrastamo, uz koje vi, dragi učenici  odrastate,  to svakako zaslužuje, istaknuo je gospodin Ferdinand Troha.

Zbog novih okolnosti u doba pandemije u kojima smo se svi zatekli tijekom prošle i ove  godine, a radi kojih nismo bili u mogućnosti provesti sve naše uobičajene aktivnosti projekta Cesarić u Cesariću kao što su radionice, gostovanja književnika, predavanja i svečani kulturno-umjetnički program u Gradskom kazalištu Požega,   i učenici i profesori morali su pronaći nove, prihvatljivije načine rada.  Aktivno učenje uz razne aktivnosti, istraživačku i projektnu nastavu provodi se sada malo drukčije, u online okruženju, izjavila je koordinatorica projekta profesorica Blanka Đimoti Zima.  IMG 1319

I pandemija COVID-19 posvjedočila je kako živimo u vremenu koje ruši granice uobičajenoga, onog što nam je poznato. Pred nama su, posve sigurno, novi izazovi i, poučeni ovim iskustvom, potrebno je biti pripravnima za njih. Pokazalo se kako digitalizacija u  obrazovanju, bez obzira na naš izbor i mišljenje o njoj, u ovakvim je projektima izrazito dobrodošla.

Jedan je od ciljeva aktivnosti projekta Cesarić u Cesariću u digitalnom okruženju osigurati učenicima alate i kompetencije koji su im potrebni za osmišljavanje kreativnih i inovativnih rješenja. Profesori nastoje unaprijediti razvoj kojima se osnažuje kreativnost učenika.  

Ponosna sam da kao škola nosimo ime jednog od velikana hrvatske umjetnosti. Moram napomenuti da kroz projekt Cesarić u Cesariću škola razvija suradnju s brojnim kulturnim, obrazovnim i znanstvenim institucijama, za što su uvelike zaslužni naši djelatnici, posebno njihova ustrajnost i entuzijazam koji prenose i na učenike, istaknula  je ravnateljica škole Zvjezdana Krip.

Pjesnik Dobriša Cesarić se i dalje čita s jednakim očekivanjima i traženjima, starih i novih tema u novom obliku, uz otkrića igre i uživanja u našem prekrasnom hrvatskom jeziku.