Subota, 22 Svibanj 2021 09:35

Promocija nove knjige pjesama Požežanke Đurđice Gatjal "Krila i okovi"

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POŽEGA - U Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega održana je promocija nove knjige, ovaj puta poezije, Požežanke Đurđice Gatjal "Krila i okovi". Zbirku pjesama predstavila je autorica Đurđica Gatjal uz razgovor o autorici, njenom životu i pisanju proze i pjesama koji je vodila djelatnica knjižnice Dijana Klarić. O zbirci pjesama je govorila urednica Andrea Divić a ispred  požeškog Ogranka Matice hrvatske kao izdavača zbirke, Ljiljana Marić. U kraćem glazbenom dijelu nastupio je Antun Markulić na gitari. Idealan veliki prostor Galerije svjetlosti napunio se ljubiteljima poezije i zadovoljio još uvijek epidemiološke mjere koje su na snazi.

IMG 7514Ovo je druga izdana knjiga Đurđice Gatjal, koja je iako piše pjesme od svoje najranije mladosti, započela je kao djevoojčica, prvo izdala prozu, jedan autobiografski roman "Živi svoj vlastiti život".

 - Zbirka pjesama Đurđice Gatjal, 11 tisuća i 111 riječi povezanih u slobodne stihove, donosi misaone pjesme o vlastitom životu, ali i životu općenito. Pjesnikinja ne relativizira nego bodri čitatelja da se u svakoj izgubljenosti vodi putokazom Dobra. Stihovi koji skrivaju slutnju transcendentnog zahtijevaju pomnije čitanje, izazivaju i pozivaju na razmišljanje.
~ Cvijet koji
sam sebe čuva,
u vrtu je po strani,
nenametljiv, skrit,
čarolija...je bit.~
Đurđica Gatjal i prozna je spisateljica. U epistoralnoj formi, s mnoštvom osjećaja i detalja, opisuje temelje iz kojih su izrasli ( i dalje rastu) izdanci onoga što je smisao i svrha njenog postojanja: bespoštedno biti, bezuvjetno ljubiti, slobodno davati. U njenim stihovima svatko može prepoznati i sebe i nju.
~ Izađi iz sjene! Potraži! Živi! Osluhni! Dopusti! Otpusti! Usudi se! Probudi se! Pokaži! Ne zastajkuj! ~ tek su dio imperativa kojima obiluje ova zbirka. No, pjesnikinja ne naređuje niti docira. Nogama čvrsto stojeći na zemlji, očiju širom otvorenih piše bodreće stihove. I ono najvažnije: "Možeš tražiti i čekati ono nešto cijeli život, ali ono nešto je u tebi i doći će kad Ti dođeš k sebi! " - istakla je Dijana Klarić, prof., mag. bibl.IMG 7516

 - Dopuštanje da zavirimo u srce, dušu, emocije, u život, čini Đurđicu Gatjal posebnom. Ona dopušta da vidimo sreću i spoznaju, ali i strah i tugu, ne boji se kriknuti, ali se ne boji ni zagrliti i zaštititi. Priznanje vlastitih slabosti čini ju još jačom. Đurđica se ne libi prigrliti svoje rane i pokazati ih svijetu, a što je još važnije, pokazati da te rane hrabrost, upornost, vjera i ljubav mogu zavidati i pretvoriti ih u iskustvo, u plodno tlo za rast. Svojim primjerom pokazuje da se iz najvećeg bola rađaju najveća čuda, da je i tama potrebna za svjetlo, da su spoticanja dio puta, da je Život priča veća i od života samog, satkana od neobično puno malih faktora koji grade velike trenutke i uspjehe koji dođu i kad se čine iznimno dalekima i nedostižnima.

IMG 7518
Stihovi u zbirci mnogima će pomoći u odluci, a zbirka svojim kockastim oblikom podsjeća na slavnu metaforu Tina Ujevića o kristalnoj kocki vedrine koju želi ostaviti u nasljeđe. Upravo su kockice života u ovoj zbirci poslagane na iskren i jedinstven način. Tim kockicama i svojim riječima, Đurđica Gatjal popločala je put do čitateljskih srca - istakla je o zbirci Andrea Divić, književna kritičarka i urednica izdanja "Krila i okovi".

 - Nama kao nakladniku posebno je drago što smo imali čast dobiti tu ulogu izdavanja knjige poezije naše Požežanke Đurđice Gatjal. Ova učiteljica imala je hrabrosti da nakon trideset i jedne godine učiteljskog staža okrene jednu novu stranicu života i posveti se pisanoj riječi. U današnjem svijetu, posebno u medijskom prostoru, više nego ikada prevladavaju negativne riječi koje vrijeđaju, optužuju, osuđuju, ogovaraju, rugaju se, doslovce riječi koje ubijaju dušu. Upravu zbog toga Ogranku Matice hrvatske u Požegi je čast izdati knjigu poezije koja slavi ljepotu riječi, života, dobra, sebedarja i ljudskosti - rekla je predsjednica požeškog Ogranka MH Ljiljana Marić. 

IMG 7519