Petak, 18 Lipanj 2021 11:28

Najavljen 29. Hrvatski festival jednominutnog filma u Požegi

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

POŽEGA -  Tiskovnom konferencijom u Gradskoj vijećnici grada Požege najavljeno je održavanje 29. Hrvatskog festivala jednominutnog filma u Požegi od 23. do 25 lipnja ove godine. Održavanje festivala kroz trodnevni program najavili su požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić i predsjednik Udruge GFR film-video Požega ujedno i direktor festivala Željko Balog. Festival se održava pod financijskom podrškom Požeško-slavonske županije i grada Požega.

 - Gradu Požegi je izuzetna čast i zadovoljstvo predstaviti i ove godine Festival jednominutnog filma ovdje u Požegi koji je kroz proteklih 20-tak godina postao jedan važan i ozbiljan brand grada Požege. To je međunarodni festival, koji se održava tako dug niz godina i jedinstven je ne samo u ovom dijelu Europe nego i svijeta. Prepoznat je i sve više država se prijavljuje za sudjelovanje na ovom festivalu. Čak niti ove posebne okolnosti vezane uz korona virus nisu prekinule taj festival, nego se održava i dalje. Grad Požega je do sada podržavao i pomagao održavanje ovog festivala i činit će to i ubuduće na sve raspoložive načine. Organizatorima želim da i ove godine uspiju s organizacijom festivala i da se gosti dobro osjećaju ovdje u Požegi - istakao je gradonačelnik Glavić.

 - Počeli smo 1993. godine i svake godine ovaj festival raste i imamo sve veći broj zemalja koje su se uključili. Sada imamo već 93 zemlje sa svih kontinenata  koje su sudjelovale na festivalu, a od ove godine prvi puta su Afganistan, Gana i Salvador, koji su pronašli naš festival, jer smo već ucrtani na filmskim kartama specifičnih formi filma. Zadovoljni smo odzivom od 439 filmova na ovogodišnji festival - rekao je direktor festivala Balog, koji je predstavio i članove žirija te napomenuo da su i nagrade festivala ostale iste osim nagrade publike, jer je to neizvedivo zbog smanjenog broja posjetitelja na projekcijama filmova. Nastoji se izbjeći što više zatvorenih prostora pa će i izložba filmova biti postavljena u pješačkoj zoni u Ulici sv. Florijana i Dragutina Lermana. Izbor jednominutnih filmova bit će na programu 23. lipnja od 19 sati u Gradskoj knjižnici i 20,30 sati u Tom klubu, Retrospektivni program jednominutnih filmova 24. lipnja u Gradskoj knjižnici  od 19 sati i Tom klubu od 20,30 sati. Projekcije filmova održat će se u petak 29. lipnja od 19 sati u Gradskom kazalištu i Gradskoj knjižnici a od 20,30 sati u Tom klubu.