Subota, 26 Lipanj 2021 06:35

Predstavljena fotomonografija Prirodna baština „Skriveno blago pleterničkog kraja”

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

PLETERNICA - U sklopu projekta IInterpretacijski centar Terra Panonica grada Pleternice, koji se proteklih dvije godine provodio na području grada vrijednog 24,7 milijuna kuna, financiran iz EU fondova, izrađena je i Fotomonografija Prirodne baštine "Skriveno blago pletzerničkog kraja" koja je obradila najčešću ali i poneke rijetke primjerke flore i faune s tog područja.

IMG 8710

Na prezentaciji je nazočila gradonačelnica Marija šarić koja je istakla sllijedeće: - Izuzetno je važno da prvo osvijestimo sebe bogatstvom prirodne baštine koja nas okružuje jer je to temelj za interpretaciju našim gostima. Ova fotomonografija je samo jedna od aktivnosti koju smo proveli u sklopu ovog projekta i drago mi je da smo uspjeli europskim novcem financirati velik broj aktivnosti, počev od obnove ove dvorane preko poučne staze, edukacija i radionica pa do nabavke turističkog vlakića. Vrijeme koje je iza nas bilo je izuzetno zahtjevno, ali sa zadovoljstvom mogu konstatirati kako je kroz naš centar prošlo preko 2.000 posjetitelja te vjerujem kako će se to nastaviti i dalje! Zahvaljujem svim kolegama i suradnicima koji su tome doprinijeli.

Autorica glavnih fotografija je mlada Pleterničanka Marija Kovačević, koja trenutačno radi kao asistent na Odjelu za biologiju fakulteta gdje trenutačno studira na doktorskom studiju biologije. Njezina ljubav prema biljkama i životinjama u kombinaciji sa voljom, željom i ljubavi prema fotografiji rezultirala je velikim brojem kvalitetnih fotografija sa autohtonih lokacija u Pleternici koje spojene zajedno u cjelinu fotomonografije predstavljaju neizbrisivo bogatstvo za Grad Pleternicu.IMG 8711
– Veliki trud koji je uložen u izradu ove fotomonografije je vidljiv stoga zahvaljujem Mariji Kovačević koja je prihvatila ovaj zadatak i sudjelovala u jednom ovako opsežnom projektu. Vjerujem kako je ovo samo dio onoga što ćemo zajedno odraditi s ciljem očuvanja prirodne baštine i stavljanja iste u funkciju turizma – zaključila je Šarić.
Skriveno blago pleterničkog kraja, kako se i službeno zove ova fotomonografija, predstavila je i Marija Kovačević te je tom prilikom istaknula kako nas okružuje puno više nego mi sami mislimo. – Ova knjiga sadržava sukus onih važnih biljnih i životinjskih staništa, fotografija i osnovne informacije s ciljem da zaintrigira čitatelja na daljnje istraživanje. Sretna sam zbog ove prilike i zahvalna jer su prirodna i kulturna baština nešto što me cijeli život obilježava – rekla je Kovačević prilikom opširnog video predstavljanja monografije kojom je približila svima neke manje poznate i čak nepoznate podatke i trenutke flore i faune koje je sakupljala godinama.IMG 8718


Svi zainteresirani za knjigu je mogu pronaći u Interpretacijskom centru Terra Panonica te tom prilikom zaploviti panonskim morem i obići stalni postav izložbe.